Nadbiskup mons. Marin Barišić poslao je upute za slavlja u okolnostima epidemije koronavirusom svim svećenicima, redovnicima i redovnicama. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Draga braćo i sestre!

Približava nam se godišnja proslava svetkovine Uskrsnuća Gospodinova koju slavimo 12. travnja 2020. godine. Toj najvećoj svetkovini u Crkvi prethodi vrijeme intenzivne priprave od Cvjetnice do Vazmenoga bdienja. Svima nam je jasno da se ove godine nalazimo u izvanrednim okolnostima, ali okolnosti ne smiju spriječiti da u našim župnim crkvama, na skromniji način nego inače, proslavimo Nedjelju Muke Gospodnje, Vazmeno trodnevlje i sam Uskrs.

Imajući u vidu dosadašnje odredbe Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, biskupâ Splitske metropolije kao i Hrvatske biskupske konferencije te odluke Kongregacije za bogoštovlje i stegu sakramenata, koristim prigodu da Vam dadnem nekoliko uputa za vrijeme koje je pred nama:

Cvjetnica

Spomen nedjelje Muke Gospodnje može se slaviti u župnim crkvama, samostanskim i sjemenišnim kapelama, bez nazočnosti vjernika. Župnici mogu blagosloviti maslinove/palmine grančice i ostaviti ih ispred crkve tako da ih vjernici mogu ponijeti svojim kućama.

Veliki četvrtak

  • Misa posvete ulja se odgađa do daljnjega. Kad bude moguća koncelebracija i nazočnost vjernika, obavijestit ćemo vas o novom datumu slavljenja Mise posvete ulja.
  • Misa Večere Gospodnje može se slaviti u župnim crkvama, samostanskim i sjemenišnim kapelama, bez nazočnosti vjernika. Popratni obredi ovoga slavlja poput pranja nogu i prijenosa Svetootajstva se ispuštaju, a Presveti sakramenat se pohranjuje u svetohranište.

Veliki petak

Služba Muke Gospodnje može se slaviti u župnim crkvama, samostanskim i sjemenišnim kapelama, bez nazočnosti vjernika. Čašćenje križa poljupcem pridržano je samo predsjedatelju koji zatim križem blagoslivlja svoju župnu/samostansku zajednicu.

Neka se sljedeća molitva umetne kao broj 11 u Sveopćim molitvama:

Molimo milosrdnog Oca,
za bolesne, preminule
i one koje je obuzeo osjećaj beznađa
u vremenu pandemije koronavirusom
kao i za sve liječnike, medicinsko osoblje
i sve službe koje se brinu o građanima
da ustraju u kušnjama, nađu utjehu u vjeri
i budu milosrdni kao Otac.

Molitva u šutnji. Zatim svećenik:

Svemogući vječni Bože,
poslao si svoga Sina
da bude Emanuel – s nama Bog – liječnik duše i tijela.
Učini nas znakom svoje milosrdne ljubavi,
pomozi svim bolesnima, ojačaj one koji gube nadu,
a preminuloj braći i sestrama udijeli puninu vječnoga života.
Po Kristu Gospodinu našem.

Velika subota

Vazmeno bdienje se slavi isključivo u katedrali i župnim crkvama bez nazočnosti vjernika. U krsnoj službi zadržava se samo obnova krsnih obećanja.

Uskrs

Misa na dan Vazma može se slaviti u župnim crkvama, samostanskim i sjemenišnim kapelama, bez nazočnosti vjernika. Neka zvona svečano slave i objave početak misnog slavlja tako da se vjernici u svojim obiteljima – kućnim crkvama mogu duhom uključiti u proslavu ovoga dana.

*  *  *

Slavlja krizme i prve pričesti

Savjetovavši se s biskupima Metropolije, donijeli smo zajedničku odluku da se slavlja sakramenta potvrde i slavlja prve pričesti u našim župama u 2020. godini odgađaju, a ovogodišnji krizmanici i prvopričesnici će se pridružiti sljedećoj generaciji i primiti sakramente potvrde i euharistije 2021. godine.

*  *  *

Pozovite vjernike da prate objave u medijima o prijenosima slavlja kroz ovo vrijeme. Također, putem društvenih mreža obavještavajte ih o događanjima u Vašoj župi i našoj Nadbiskupiji.

Koristimo prigodu obavijestiti vas da će se slavlja od Cvjetnice do Uskrsa prenositi iz naše Katedrale na YouTube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije, na TV Jadranu i Laudato TV-u. Termine prijenosa ćemo objaviti na vrijeme na službenim web-stranicama Nadbiskupije.

Draga braćo i sestre, iako je naše vrijeme puno nepoznanica, ipak nam je budućnost sigurna i zajamčena Kristovim uskrsnućem. Zato vam ovim putem želim blagoslovljene dane Velikoga tjedna i istinskom radošću sretan Uskrs.

mons. Marin Barišić,
splitsko-makarski nadbiskup i metropolit

Bitno.net