Volonterska avantura 72 sata bez kompromisa, koja će trajati do nedjelje 20. listopada, započela je jučer za više od 4000 mladih diljem Hrvatske podjelom volonterskih zadataka i akcija.

Naime “bez kompromisa” znači da mladi prilikom prijave navodili svoja znanja i sposobnosti te se stavili na raspolaganje za volontiranje tamo gdje je potrebno, ne znajući što će to biti. Upravo u tome i jest bit ovog projekta – beskompromisno darovati svoje vrijeme, znanja, vještine za druge kao i svoju lokalnu zajednicu. U narednim danima mladi će sudjelovati kroz projekt u 350 radnih, ekoloških i socijalnih akcija koje se održavaju u Dubrovniku, Karlovcu, Metkoviću, Osijeku, Sinju, Sisku, Slavonskom Brodu, Splitu, Suhopolju, Zadru i Zagrebu.

Ovaj međunarodni volonterski projekt 2014. godine održao se prvi put u Hrvatskoj i to u Splitu nakon čega su se počeli priključivati i ostali gradovi te je danas u projekt pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalni razvoj, uključeno 10 gradova i jedna općina. Sami projekt podržala je predsjednica Republike Hrvatske osobno koja će danas zajedno sa svojim Uredom volontirati na akciji u Sisku.

„Ovim odazivom i interesom za volontiranje mladi pokazuju da nisu pasivni promatrači u društvu nego da su spremni sami pokrenuti pozitivne promjene“, istaknuo je na konferenciji za novinare održanoj u Splitu povodom početka projekta Pero Mihaljević, nacionalni koordinator projekta.

Vrijeme mladosti je vrijeme kad se “zakačimo” za određene stvari i aktivnosti. Neke od njih kako dođu tako prođu, ali neke ostaju i usađuju se u naš život – naš način, stil i svakodnevicu. Projekt 72 sata bez kompromisa ima za cilj baš to – animirati mlade da se kroz projekt “zakače” za volontiranje pružajući im priliku da pojedinačno ili s grupom sudjeluju u aktivnostima poput bojenja ograde, cijepanja drva, igranja društvenih igara s djecom iz domova, kreativnih radionica, skupljanja otpada na lokacijama…

Bitno.net