72 SATA BEZ KOMPROMISA

Hrvatska se ‘zakačila’ za volontiranje: Više od 4000 mladih u volonterskim akcijama diljem zemlje

Bez kompromisa znači da mladi prilikom prijave navodili svoja znanja i sposobnosti te se stavili na raspolaganje za volontiranje tamo gdje je potrebno, ne znajući što će to biti

Volonterska avantura 72 sata bez kompromisa, koja će trajati do nedjelje 20. listopada, započela je jučer za više od 4000 mladih diljem Hrvatske podjelom volonterskih zadataka i akcija.

Naime “bez kompromisa” znači da mladi prilikom prijave navodili svoja znanja i sposobnosti te se stavili na raspolaganje za volontiranje tamo gdje je potrebno, ne znajući što će to biti. Upravo u tome i jest bit ovog projekta – beskompromisno darovati svoje vrijeme, znanja, vještine za druge kao i svoju lokalnu zajednicu. U narednim danima mladi će sudjelovati kroz projekt u 350 radnih, ekoloških i socijalnih akcija koje se održavaju u Dubrovniku, Karlovcu, Metkoviću, Osijeku, Sinju, Sisku, Slavonskom Brodu, Splitu, Suhopolju, Zadru i Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj međunarodni volonterski projekt 2014. godine održao se prvi put u Hrvatskoj i to u Splitu nakon čega su se počeli priključivati i ostali gradovi te je danas u projekt pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalni razvoj, uključeno 10 gradova i jedna općina. Sami projekt podržala je predsjednica Republike Hrvatske osobno koja će danas zajedno sa svojim Uredom volontirati na akciji u Sisku.

„Ovim odazivom i interesom za volontiranje mladi pokazuju da nisu pasivni promatrači u društvu nego da su spremni sami pokrenuti pozitivne promjene“, istaknuo je na konferenciji za novinare održanoj u Splitu povodom početka projekta Pero Mihaljević, nacionalni koordinator projekta.

Vrijeme mladosti je vrijeme kad se “zakačimo” za određene stvari i aktivnosti. Neke od njih kako dođu tako prođu, ali neke ostaju i usađuju se u naš život – naš način, stil i svakodnevicu. Projekt 72 sata bez kompromisa ima za cilj baš to – animirati mlade da se kroz projekt “zakače” za volontiranje pružajući im priliku da pojedinačno ili s grupom sudjeluju u aktivnostima poput bojenja ograde, cijepanja drva, igranja društvenih igara s djecom iz domova, kreativnih radionica, skupljanja otpada na lokacijama…

Bitno.net

Objavljeno: 18. listopada 2019.

Možda vam se svidi