Povodom otvorenja Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru, Hrvatska protestantska konferencija želi ukazati na iznimno loše stanje vjerskih sloboda, ljudskih prava kao i na progon kršćana u toj zemlji.

Prema Indexu progona kršćana kojeg svake godine objavljuje svjetska organizacija Open Doors, Katar, između 100 zemalja zauzima ove godine 18. mjesto. Radi se prvenstveno o represiji od strane radikalnih islamističkih skupina, klanovskom nasilju i ograničenjima od strane režima vlasti u Kataru. Ovim oblicima progona osobito su pogođeni konvertiti na kršćanstvo a ograničenja osjećaju i strani radnici kojima se nerijetko krše i osnovna ljudska prava.

Pozivamo stoga vlasti u Kataru da omoguće vjerske slobode svim pojedincima, bez obzira na njihov vjerski predznak te da poštuju njihovo pravo na ispovijedanje vjere, sukladno vlastitoj savjesti. Ujedno apeliramo na demokratsku hrvatsku vlast da se prema tome pitanju diplomatski očituje prema Vladi u Kataru a javnost, osobito kršćanske crkve na snažniji kritički glas za kršćane u Kataru i protiv kršenja ljudskih prava i vjerskih sloboda u toj zemlji.