Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić neće na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru nositi traku u duginim bojama.

Vijest je to koju je prenio Index navodeći službeni odgovor koji su dobili od Hrvatskog nogometnog saveza.

“Hrvatski nogometni savez poslao je upit FIFA-i vezano za mogućnost nošenja drugačije kapetanske trake od onih koje su trenutno propisane. Ako će to biti omogućeno, hrvatski kapetan nosit će traku koja najbolje simbolizira vrijednosti koje zastupa hrvatska nogometna reprezentacija, a to je – hrvatska zastava”, poručili su iz HNS-a.

Dodali su kako je zastava zaštitni znak hrvatske reprezentacije ta kako ona “simbolizira puno više vrijednosti od bilo koje kampanje”.

“Zato očekujemo od FIFA-e, ako dopusti nošenje drugačijih kapetanskih traka od uobičajeno propisanih, da nam dopusti nošenje kapetanske trake s hrvatskom zastavom”, zaključeno je u HNS-ovu odgovoru.

Osam reprezentacija koje su se plasirale na svjetsko prvenstvo: Wales, Nizozemska, Belgija, Danska, Francuska, Njemačka, Švicarska i Engleska, odlučile su se priključiti inicijativi da njihovi kapetani nose traku u duginim bojama u znak podrške LGBT osobama koje u Kataru nemaju jednake zakonske mogućnosti kao u zemljama zapadnog svijeta. Ipak, FIFA tek mora odobriti nošenje kapetanske trake koja se razlikuje od trenutno propisanih.

Dvije reprezentacije koje se nisu plasirale na prvenstvo u Kataru odlučile su se pridružiti inicijativi u natjecanjima Lige nacija. Riječ je o Švedskoj i Norveškoj.