U Godini posvećenog života i na svetkovinu Božjeg milosrđa, 12. travnja, u crkvi BDM Snježne u Kutini uz o. Mariana Passerinija Družba Sinova Bezgrešne, u gradu gdje je kršten sluga Božji brat Ivan Bonifacije Pavletić (Zbjegovača 1864. – Rim 1897.) dobila je još dva člana i tim činom postala redovnička zajednica Družbe Sinova Bezgrešne.

Hrvatska je tako sada među 20 zemalja u kojima Družba i službeno promiče svoju humanu i socijalnu djelatnost. Za Hrvatsku sjedište je u Kutini, Crkvena ulica 64, u kući koju je 2010. godine za potrebe Družbe darovao prelat Vladimir Stanković.

Predanošću prema teško bolesnima i sirotoj djeci nekada skromni postolar Ivan Pavletić još za života ponio je glas svetosti. Danas je u tijeku službeni postupak za njegovo proglašenje blaženim, a nakon 128 godina od njegovih prvih zavjeta u Rimu (9. prosinca 1887.) u nedjelju riječi pripadništvu Družbi izgovorene su u njegovoj domovini i to na hrvatskom jeziku.

“Evo me” odazivajući se pozivu svog srca i Božjem glasu kao prvi Hrvat poslije Bonifacija te je riječi izgovorio Krunoslav Crkvenac, rodom iz Daruvara. Učinio je to nakon priprave koju je u Družbi većim dijelom obavio u Lurdu. Prvi zavjet položio je pred Ruggerom Valentinijem, vrhovnim poglavarom Družbe, prihvaćajući njezina Pravila. Učinio je to i brat Jerouz Hayohay iz Filipina uoči svojih doživotnih zavjeta, potvrđujući čvrstu odanost služenju u Družbi. Svoje šeste zavjete izgovorio je kao i Krunoslav na hrvatskom jeziku.

Svečanu euharistiju na hrvatskom jeziku predvodio je o. Mariano Passerini, a ton svečanom ozračju dao je župni Mješoviti pjevački zbor “Dr. Gustav Baron”. Zavjetovani su posebno istaknuli da će štujući BDM ponizno i poslušno služiti bolesnicima i napuštenoj djeci te unutarnjom vedrinom i čistoćom slaviti euharistiju kao osobitu ljubav.

Crkva prepuna vjernika među kojima je bilo i gostiju iz Zagreba, Daruvara, Okučana, Pleternice obradovala se obogaćivanju kutinskoga vjerskog života. U tom smislu citirane su i riječi pape Franje: “Tamo gdje su redovnici je i radost”. Posebno je to istaknuo kanonik Dragutin Papić, kutinski župnik, što u suglasju s Klanjateljicama Krvi Kristove župa dobiva i Zajednicu u kojoj se slave kršćanske vrline osobe ponikle u ovom kraju.

Tom u kronologiji župe nesvakidašnjem događaju prethodilo je i trodnevlje sadržajno posvećeno osobama posvećenog života. Zanimljiva su temeljem vlastitih iskustava bila razmišljanja domaćih osoba posvećenog života, a posebno mladih pripadnika Družbe Sinova Bezgrešne iz Indije, Argentine i Filipina. Dakako, svi su dragocjenim uzorom spominjali slugu Božjeg brata Bonifacija. Subotnja misa imala je završnicu na otvorenom uz svijeće, molitvu, glazbenu pratnju. Za sudionike misnog slavlja, a većinu su činili mladi, župni vikar Damir Ceković osmislio je Put svjetla temama iz postaja Križnog puta.

IKA | Bitno.net