Saborski zastupnik Hrasta Hrvoje Zekanović je objavio kako njegova stranka napušta vladajuću koaliciju i odustaje od svih funkcija u vladajućoj struktori. Također je najavio kako će uskratiti potporu potpredsjednici Vlade Martini Dalić. Ovu odluku Hrast je donio zbog najavljene ratifikacije Istanbulske konvencije.

Svoje pozicije napustit će državni tajnik u Ministarstvu obrazovanja Hrvoje Šlezak i savjetnik u Ministarstvu kulture Ladislav Ilčić. Na današnjoj tiskovnoj konferenciji Zekanović je izjavio: ” U politici i životu postoje crvene crte koje se ne mogu prijeći. Ta crta je ovaj put Istanbulska konvencija”. Zekanović je objasnio kako je HDZ, kao demokršćanska stranka, donijela odluku da ratificira IK i time napravila odmak u liberalizam i lijevi centar.

„HDZ i SDP o Istanbulskoj konvenciji imaju jednak stav, koji je suprotan Crkvi, a meni kao demokršćanu stav Crkve je važan“, rekao je saborski zastupnik Hrasta. Nakon što je Zekanović napustio koaliciju, vladajuća većina u Hrvatskom saboru sada ima 77 zastupnika, odnosno samo jedan više od minimuma.

Bitno.net