Danas je u Saboru predstavljen prijedlog Zakona o zaštiti života koji će saborski zastupnik stranke Hrast Hrvoje Zekanović uputiti u saborsku proceduru. Ključan je u tom zakonu članak koji definira da život ljudskog bića počinje u trenutku začeća.

Prema riječima Ladislava Ilčića, ta definicija u stvari preslikava mišljenje medicinske struke koje se navodi u Mišljenju Ustavnog suda iz 2017. godine. Ustavni sud u tom Rješenju tvrdi da je pravo na život najviše pravo iz kojeg proizlaze sva druga prava. Ta tvrdnja, zajedno s definicijom o početku života ljudskog bića u ovom prijedlogu zakona ima za posljedicu potpunu zaštitu nerođenog života. Pobačaj je ovim prijedlogom zakona moguć samo u slučaju kad je trudnoćom ugrožen život trudnice. U prijedlogu zakona naglasak je i na edukaciji i savjetovanju.

Hrvoje Zekanović je naglasio: „Očekujem da će ovaj prijedlog zakona podržati svi zastupnici koji se zalažu za zaštitu života od začeća do prirodne smrti; ili će podržati ili će pokazati da im je stranačka stega važnija od svjetonazora. Vrijeme je da zastupnici na djelu pokažu govore li istinu kad kažu da se zalažu za zaštitu života od začeća do prirodne smrti ili to govore isključivo da bi pridobili konzervativne glasače. Mogli bismo reći da je ovo povijesni trenutak jer je nakon gotovo 30 godina hrvatske samostalnosti i demokracije konačno jedan zastupnik predložio zakon koji u potpunosti štiti život.”

Ladislav Ilčić je ustvrdio da ovo nije svjetonazorsko pitanje:

“Znam da u našem društvu postoji navika da je pobačaj moguć. No, znanost i medicinska struka tvrde da život počinje u trenutku začeća,  a Ustavni sud tvrdi da je pravo na život prioritetno. Vrijeme je da zbrojimo dva i dva i da napravimo korak prema humanijem društvu.”

Bitno.net