Rijeka je sinoć, zajedno s još 17 hrvatskih gradova, bila organizator molitvenog programa ‘Holywin’ koji se već nekoliko godina organizira uoči blagdana Svih svetih.

Program koji je počeo oko 8, a završio iza ponoći, okupio je više od 200 mladih iz tog grada u zabavi i druženju, molitvi i klanjanju, da bi sve kulminiralo svečanim misnim slavljem.

Posebnost ovogodišnjeg Holywina svakako je naglasak na nepoznate ili manje poznate svece iz primorskog kraja. Poseban naglasak stavljen je na Sluškinju Božju Mariju Krucifiksu Kozulić, ‘riječku majku’, osnivačicu reda Družbe sestara Presvetog Srca Isusova, koja je zbrinula nekoliko stotina siromašne djece iz Rijeke i okolice.

„Želimo vas pozvati na zagovornu molitvu riječkoj majci“, rekli su iz ET-a (evangelizacijskog tima, op.a.) nadodavši: „ Mi smo dio riječke crkve koja teče i kao takva želi biti povezana s nebeskom crkvom“.

Na početku se prisutnima obratio riječki nadbiskup, mons. Ivan Devčić, koji je naglasio kako ne znamo ni koliko ima proglašenih svetaca, a kamoli koliko je onih na nebu.

„Noć svetaca nam je dana da slijedimo primjer svetaca. Ako su mogli oni, zašto ne bismo i mi. Ili da parafraziram Augustina, ako su mogli ini, ine, zašto ne bi mogao ti Augustine“, rekao je nadbiskup dotaknuvši se brojnih hrvatskih svetaca.

Posebno se pritom zaustavio na bl. Alojziju Stepincu naglasivši kako oko njegove kauze ima „nekih poteškoća“, pritom nadodavši: „Ali one (poteškoće, op.a.) ne mogu zapriječiti proglašenje svetim jer je on to doista bio“.

Holywin 2, presveto

Foto: Lovro Bebić i Marta Radić

Brojni mladi pristupili su sakramentu ispovijedi, što se posebno svidjelo domaćinu, salezijanskom svećeniku don Goranu Antunoviću koji je izjavio: „Tražite svoje svećenike, za ispovijed za duhovno vodstvo. Svećenici su pastiri, ali stado ponekad mora podsjetiti pastira koja je njegova dužnost“.

Primjer Rijeke pokazuje koliko je snažno zaživjela tradicija Holywina koja svake godine okuplja sve veći broj mladih u raznim gradovima Hrvatske.

Tino Krvavica | Bitno.net