U Slavonskom Brodu, Vinkovcima i Varaždinu danas su organizacijski timovi Hoda za život, obitelj i Hrvatsku održali konferencije za medije na kojima su najavili Hod za život u ova tri grada u ovu subotu, 7. svibnja 2022. godine.

Hod za život prvi se put održava u Varaždinu – gdje će se građani ovu subotu okupiti u 10.30 sati na Starom gradu i u Vinkovcima gdje će se građani okupiti u 10.30 kod bazena Lenije. U Slavonskom Brodu Hod za život održava se po drugi put, a okupljanje je u 11 sati kod sportske dvorane Vijuš.

“Hod za život ove se godine održava u 11 hrvatskih gradova. Smatramo da je iznimno važna dostupnost istinitih i točnih informacija o razvoju nerođenog djeteta i posljedicama pobačaja za majku. Znanost je dokazala da je život svakog od nas započeo začećem. Činjenica je da već 18. dan od začeća djetetu kuca srce, od 8. tjedna od začeća formirani su svi organi, da s 9 tjedana nerođeno dijete ima otisak prsta, s 12 tjedana dijete se smiješi. Tužna je činjenica da kod pobačaja dijete osjeća bol. Dužnost nam je biti glas onih čiji glas se ne čuje” naglasili su koordinatori Hoda za život u  Vinkovcima, Varaždinu i Slavonskom Brodu.

“Drago nam je da se Hod za život prvi put održava u Varaždinu. Želimo stvoriti optimizam u svakom gradu, potaknuti aktualnu vlast da ulaže u djecu, mlade, u obitelji, u obrazovanje i radna mjesta. Da se majkama omogući fleksibilno i skraćeno radno vrijeme. Da se javnim sredstvima podupre one koji žele imati djecu i obitelj, jer oni danas podižu ljude koji donose budućnost našoj zemlji, konkretan  društveni i ekonomski napredak”, istaknula je koordinatorica Hoda za život u Varaždinu, Silvija Svoren.

Foto: Hod za život

“Ova miroljubiva inicijativa građana potrebna je u svakom gradu i svakoj sredini, jer traži uvažavanje znanstvenih činjenica koje izvan svake sumnje potvrđuju da život svakog od nas počinje začećem. Jako nam je drago da ćemo imati priliku hodati za život, slaviti život u još jednom slavonskom gradu – Vinkovcima”, rekao je prof. Ivan Čaleta, koordinator Hoda za život u Vinkovcima.

Foto: Hod za život

“Svima nam je važno iskazati svoj građanski stav da svako civilizirano društvo treba štititi one najslabije. Istraživanja i svjedočanstva žena potvrđuju da je gotovo 2/3 imalo pobačaj, prekinulo život svog djeteta u okolnostima ‘teške ekonomske situacije’ te pritiska okoline, nedovoljne podrške članova uže obitelji, poslodavca… Stoga svakoj ženi, odnosno, majci koja se nađe u teškoj situaciji i razmišlja o pobačaju treba dati punu podršku. Trudnica je već majka!”, u Slavonskom je Brodu pojasnila koordinatorica za taj grad, Maja Fabris.

Foto: Hod za život

Hod za život, obitelj i Hrvatsku miroljubivi je hod građana koji u radosti i veselju već šestu godinu zaredom hodaju za zaštitu svakog ljudskog  života od začeća do prirodne smrti.

Od tada raste i broj gradova i broj građana koji hodaju za zakonsku, društvenu, ekonomsku i svaku drugu zaštitu života od začeća. Ove godine održava se u ukupno 11 gradova, od toga u tri grada po prvi put: Vinkovcima, Varaždinu i Pločama. Tako će građani Slavonskog Broda, Varaždina i Vinkovaca hodati za život u subotu 7. svibnja, u Zagrebu će hodati u subotu 14. svibnja, u Splitu i Imotskom 21. svibnja, zatim u Zadru i Pločama 28. svibnja, u Sisku i Osijeku 11. lipnja 2022., a u Rijeci 25. lipnja ove godine.

Geslo ovogodišnjeg Hoda za život glasi: Život je zakon!