Hod za život uputio je dopis pučkoj pravobraniteljici gđi Šimonović Einwalter i glavnoj državnoj odvjetnici, gđi Hrvoj-Šipek o protuustavnom, protuzakonitom i diskriminatornom postupanju Grada Zagreba prema svojem zaposleniku, dr. sc. Darku Richteru.

Dr. Richter je naveo da su ga, nakon što je izabran za ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, predstavnici nove gradske vlasti stranke Možemo, odnosno, članovi Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak, opetovano upozoravali da kao ravnatelj bolnice ne smije sudjelovati u Hodu za život.

S obzirom na iskustvo dr. Richtera, zabrinjava mogućnost da bi stranka Možemo na izravan ili neizravan način mogla provoditi  protuustavnu i protuzakonitu diskriminaciju više od 3.200 zaposlenika Grada.

Držimo da nadležne institucije trebaju istražiti navode dr. Richtera te zaštititi zaposlenike Grada Zagreba od ograničavanja slobode misli i govora, okupljanja ili bilo kakve zakonite aktivnosti u njihovom slobodnom vremenu od strane poslodavca. Diskriminacija je zabranjena u svim područjima, a osobito u području rada i radnih uvjeta što uključuje kriterije za odabir i uvjete pri zapošljavanju.

Budući da postoji sumnja u čin kažnjivog djela iz Zakona o suzbijanju diskriminacije i dr. od strane aktualne vlasti Grada Zagreba, odn. platforme Možemo, zatražili smo od DORH-a da se protiv osumnjičenih osoba u tom smislu i pokrene odgovarajući postupak.