Prvi put u šest desetljeća povijesti katoličkoga tjednika Glasa Koncila Hrvatsko novinarsko društvo nagradilo je tekst koji je napisala suradnica njegova mjesečnoga magazina “Prilika” Tihana Mojsinović. Nagradu “Velebitska degenija” za prošlu godinu u povodu Dana planeta Zemlje Zbor novinara za okoliš HND-a dodijelio je u petak 21. travnja za najbolje novinarske radove, a tekst novinarke Mojsinović iz prošlogodišnjega ljetnoga dvobroja magazina “Prilika” naslovljen “Jadran na buzaru” među 37 kandidatura sa 128 radova privukao je pozornost žirija i zbog intrigantnoga naslova.

“Nadam se da su svi ovi radovi poticaj za promjenu našega ponašanja i da ćemo svi zajedno puno više voditi računa o okolišu”, rekla je Tihana Mojsinović na svečanosti upriličenoj u sjedištu HND-a u Zagrebu te zahvalila uredništvu Glasa Koncila na prilici da od prvoga broja magazina “Prilika”, od siječnja 2008., piše analitičke tekstove posvećene ekologiji. Upravo je to prepoznao i stručni ocjenjivački žiri koji je ocijenio da u svojem tekstu Tihana Mojsinović na jasan i izravan način obrađuje vrlo kompleksnu i aktualnu temu klimatskih promjena, da se pritom ne vodi općenitim sadržajima kakvi se često mogu pronaći u člancima slične tematike, nego čitatelje upoznaje s učincima koje te klimatske promjene imaju konkretno na Jadran.

“U suradnji s vrsnim domaćim znanstvenicima novinarka je uspjela dekodirati jezik znanosti i na razumljiv način predstaviti povezanost ljudskoga ponašanja sa stanjem u okolišu. Pritom se naglasak stavlja na ulogu i odgovornost svakoga od nas za svoju neposrednu okolinu”, stoji u obrazloženju nagrade “Velebitska degenija”.

U nagrađenom je tekstu Tihana Mojsinović, kojoj je to treća nagrada HND-a u karijeri, uz razgovor s dvojicom hrvatskih stručnjaka za more i njegove vrste pisala o ugrozama Jadranskoga mora i mogućnostima da se negativni trendovi zaustave. Nagrađeni tekst možete pročitati ovdje.