Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić u zajedništvu s potpredsjednikom HBK zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem i generalnim tajnikom HBK vlč. dr. Krunoslavom Novakom susreo se jučer, 1. listopada, s članovima Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske na čelu s načelnikom Stožera dr. sc. Davorom Božinovićem, potpredsjednikom Vlade RH i ministrom unutarnjih poslova u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

U izaslanstvu Stožera uz načelnika bili su ministar zdravstva prof. dr. sc. Vili Beroš, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prim. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević prof. dr. sc. Alemka Markotić i pomoćnica ministra zdravstva prim. dr. Vera Katalinić Janković, objavio je Tiskovni ured HBK.

Na sastanku je istaknuta dosadašnja konstruktivna suradnja između Hrvatske biskupske konferencije i Stožera u iznimno zahtjevnoj zadaći sprječavanja širenja bolesti COVID – 19. Istaknuta je važnost kontinuiranog ozbiljnog pristupa pandemiji uzrokovanoj koronavirusom kao i odgovornog ponašanja svih kako pojedinaca tako i različitih institucija u našem društvu budući da je virus još uvijek prisutan.

Posebno se razgovaralo o nastupajućem razdoblju koje će biti obilježeno mnogim izazovima ponajprije zbog pada temperatura i sve većeg broja događanja koja se moraju odvijati u zatvorenom prostoru, kao i zbog velikih crkvenih blagdana poput Svih Svetih i Božića kad se očekuje veliki broj vjernika na slavljima. U tom smislu izražena je spremnost obiju strana za nastavkom dijaloga i traženja najboljih rješenja kako bi se s jedne strane na najbolji mogući način ispoštovale sve potrebne epidemiološke mjere s ciljem zaštite zdravlja i života pojedinaca, a s druge strane ispunile potrebe vjernika.