GROZD_Roditelji samo traze izbor a ne nametanje zdravstvenog odgoja

“Pred nešto više od godinu dana ministar Željko Jovanović i ravnatelj AZOO Vinko Filipović izjavljivali su da “udruge nemaju što tražiti u školama”. Međutim, očito se ta zabrana odnosila samo na one udruge koje ministru nisu po volji. One udruge koje s ministrom dijele njegov svjetonazor ne samo da mogu predlagati programe, već svoje projekte i programe sustavno provode u školama.

Takve “podobne” udruge je Ministarstvo sada angažiralo u uvođenju građanskog odgoja. Nakon neuspjelog projekta zdravstvenog odgoja, građanski odgoj je nova platforma za nametanje ideologije.

Inicijativu GOOD koja u suradnji s Ministarstvom uvodi projekt građanskog odgoja čini desetak nevladinih organizacija, između ostalih GONG, Mreža mladih Hrvatske, B.a.b.e., Forum za slobodu odgoja, Kuća ljudskih prava itd, a još brojne druge sudjeluju u njegovoj realizaciji. Zanimljivo je da sve ove nevladine udruge promoviraju rodnu ideologiju. Zanimljivo je i da su se sve one izjasnile i pozivale građane da glasuju “protiv” na referendumu o ustavnoj definiciji braka. Što je s dvije trećine hrvatskih građana i roditelja koji su na referendumu glasali “za” i koji s njima ne dijele njihov svjetonazor?

Htjeli bismo podsjetiti na dosadašnje primjere kršenja prava roditelja i nepoštivanja demokracije:

–          Prošle je godine Ustavni sud ukinuo zdravstveni odgoj u školama, a kao prvi argument je naveo nepoštivanje prava roditelja. Ministarstvo je ponovo uvelo isti program te i dalje krši prava roditelja. Sada se i kroz građanski odgoj svoj djeci nameće ta ista ideologija i krše roditeljska ustavna prava.

–          U javnoj raspravi o zdravstvenom odgoju je većina roditelja zatražila da se u škole uvede program zdravstvenog odgoja koji je izradio stručni tim udruge GROZD, kako bi roditelji mogli birati između dva programa. To mišljenje roditelja Ministarstvo nije htjelo ispuniti jer “udruge nemaju što raditi u školama”.

–          Osim navedenih udruga angažiranih u provedbi građanskog odgoja, ukupno stotinjak udruga istog svjetonazorskog predznaka provodi već godinama u školama u Hrvatskoj uz potporu Ministarstva razne projekte s učenicima, prethodno probirući – zanimljivo – onu nadarenu djecu.

Ministarstvo, dakle, očito ima dvostruke kriterije i otvoreno pokazuje da im cilj nije odgoj već preodgoj djece, odnosno nametanje svog svjetonazora.

Pitamo se i koliko će ovo nametanje ideologije od strane Ministarstva kroz projekt uvođenja građanskog odgoja koštati učenike i nastavnike?

–          pitanje pedagoške kompetencije aktivista iz nevladinih udruga – imaju li oni verificirane kvalitete za rad s djecom? – nemaju

–          obzirom da bi građanski odgoj trebao biti obvezan, učenici će biti opterećeni još jednim predmetom i povećat će im se satnica koja je već ionako prenatrpana

–          ovakav način je protivan zakonu jer se zakonski udruge smiju baviti samo neformalnim obrazovanjem

–          šokantan je podatak koji je većina medija prenijela prije nepunih mjesec dana – da je u ovo vrijeme krize preko računa civilnih udruga u Hrvatskoj 2012. godine prošlo više od 14 milijardi kuna! To očito ne zabrinjava ministra Jovanovića. On istovremeno smanjuje plaće nastavnicima, a daje novac udrugama po isključivom ključu ideološke podobnosti.

Iz brojnih primjera možemo zaključiti da cilj Ministarstva, pa i aktualne Vlade, nije dobrobit djece i prosperitet društva, već podilaženje raznim interesnim skupinama: lijevo-liberalnim udrugama (kroz građanski odgoj), farmaceutskom lobiju (kroz zdravstveni odgoj), nakladnicima kojima odgovara ministrova odluka o uvođenju novih udžbenika što će ozbiljno udariti po džepu roditelja i sl.”