Danas je na Trgu sv. Marka ispred Hrvatskog sabora, Građanska inicijativa “Narod odlučuje” predstavila referendumsku inicijativu za izjašnjavanje građana o referendumu za promjenu izbornog sustava.

Zvonimir Troskot, član organizacijskog odbora i koordinator građanske inicijative, rekao je da će građani koji žele svojim potpisom podržati promjenu načina biranja saborskih zastupnika u Hrvatski sabor svoj potpis moći dati od nedjelje 13. do nedjelje 27. svibnja na oko tisuću lokacija u Republici Hrvatskoj.

„Referendumom za pravedniji izborni zakon osigurat ćemo da u Sabor ulaze oni kandidati kojima najveći broj birača dodijeli preferencijski glas, oni koji imaju stvaran izborni legitimitet. Tako će ulazak u Sabor najviše ovisiti o glasovima birača, a ne o tome koje je mjesto kandidatima na izbornoj listi dodijelio šef stranke“, izjavio je Zvonimir Troskot.

„Ključ promjena u Hrvatskoj je promjena izbornog zakona – načina na koji mi, građani, biramo svoje predstavnike. Više se ne smije ponoviti da u Sabor ulaze kandidati stranaka s potporom birača od 1%, zato što ih je šef neke stranke stavio na prvo mjesto liste. Ne želimo da mladi zbog nepotizma i stranačkog zapošljavanja napuštaju Hrvatsku, da deseci tisuća građana izražavaju svoja legitimna očekivanja, a da ih nitko ne čuje odnosno ne želi čuti.“

Marija Burazer, jedna od organizatorica prosvjeda protiv Istanbulske konvencije u Zagrebu, izjavila je: “Ne ulazeći u to je li netko za ili protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, činjenica je da su saborski zastupnici koji su trebali predstavljati birače koji su ih izabrali u Saboru glasali protiv volje tih istih birača. To je jasan dokaz da je trenutni izborni sustav privid demokracije. Zašto privid? Zato što predsjednik stranke i uski krug oko njega odlučuje tko će biti na listi i na kojem mjestu. Prema pisanju nekih medija, upravo je ‘stavljanje na liste’ bio ‘argument’ koji je stranački vrh (HDZ-a) koristio kako bi privolio stranku da stane iza njihove odluke o ratifikaciji.

Tako je bilo i kada se odlučivalo o koalicijama za koje nitko nije glasao. Tako je i kad se odlučuje o zapošljavanju u javnom sektoru, tako je i kada pitamo tko je kriv za zagađenu vodu ili zrak u Slavonskom Brodu. Nažalost, tako je uvijek kada je u pitanju mali čovjek, odnosno birači.

Upravo stoga sam dio ove inicijative koja želi da svi zajedno promijenimo izborni zakon i da konačno u saboru sjede oni koji će zastupati interese svojih birača i osluškivati sve ono što ti birači žele i da za to glasuju u saboru RH.

Smatramo da će promjena izbornog zakona uvelike smanjiti političku trgovinu i ucjene glasovima i pozicijama u strankama, a onda omogućiti i poboljšanje standarda građana i  život u RH“, izjavila je Marija Burazer.

Dr. sc. Hrvoje Pende, član organizacijskog odbora GI “Narod odlučuje”, objasnio je kako je tijekom dvadeset godina rada u javnoj upravi vidio mnogo slučajeva nezakonitosti, korupcije i nesposobnosti. “U postojećim okolnostima borba protiv tih pojava nemoguća je. Uključio sam se u GI Narod odlučuje zato što znam da jedino veći utjecaj birača na izbor saborskih zastupnika može omogućiti da se hrvatska javna uprava riješi korumpiranih i nesposobnih kadrova.”

“Upravljanje javnim dobrom u direktnoj je vezi s načinom odabira saborskih zastupnika. Jer Vlada je ta koja donosi sve bitne odluke za državu i kontrolira rad javne uprave”, objasnio je dr. sc. Pende te zaključio: “Zato vjerujem da će hrvatski birači prepoznati važnost ovog referenduma i potrebu za izmjenom izbornog zakona koja će omogućiti da u Sabor izaberemo autentične predstavnike naroda – one najbolje iz svojih sredina.”

Dr. sc. Sanja Bilač, jedna od organizatorica prosvjeda protiv Istanbulske konvencije u Splitu, rekla je kako je referendumska inicijativa “Narod odlučuje” korak dalje u povećavanju odgovornosti saborskih zastupnika prema onim biračima koji su ih izabrali za svoje političke. Najavila je i ključne promjene koje će donijeti referendum o promjeni izbornog sustava:

Prvo, birači će moći glasovati koristeći tri preferencijska glasa bez praga. Na taj način povećat će se neposrednost i sloboda odlučivanja birača o njihovim predstavnicima u Saboru. Poredak kandidata na listi koji će ući u Sabor odredit će broj preferencijskih glasova, a ne mjesto na listi na koje ih je stavio šef stranke. Isto tako, u Sabor više neće moći ući predstavnik neke političke stranke s 1,5% potpore birača, poput npr. HNS-a. Naime, za ulazak u Sabor više neće biti dovoljan dogovor dvaju šefova stranke – jer će broj preferencijskih glasova birača odrediti tko hoće, a tko neće ući u Hrvatski sabor. Drugo, povećat će se sudjelovanje birača na izborima uvođenjem dopisnog i elektroničkog glasovanja za hrvatske državljane u Hrvatskoj i izvan Hrvatske. I treće, predstavnici nacionalnih manjina neće moći odlučivati o Vladi niti proračunu RH.

Predstavnici organizacijskog odbora GI “Narod odlučuje” najavili su da će sljedeći tjedan objaviti referendumsko pitanje.

GI Narod odlučuje | Bitno.net