REFERENDUMSKA INICIJATIVA

Građanska inicijativa ‘Narod odlučuje’ najavila pokretanje referenduma za promjenu izbornog zakona

Danas je na Trgu sv. Marka ispred Hrvatskog sabora, Građanska inicijativa “Narod odlučuje” predstavila referendumsku inicijativu za izjašnjavanje građana o referendumu za promjenu izbornog sustava.

Foto: Facebook Narod odlučuje

Zvonimir Troskot, član organizacijskog odbora i koordinator građanske inicijative, rekao je da će građani koji žele svojim potpisom podržati promjenu načina biranja saborskih zastupnika u Hrvatski sabor svoj potpis moći dati od nedjelje 13. do nedjelje 27. svibnja na oko tisuću lokacija u Republici Hrvatskoj.

„Referendumom za pravedniji izborni zakon osigurat ćemo da u Sabor ulaze oni kandidati kojima najveći broj birača dodijeli preferencijski glas, oni koji imaju stvaran izborni legitimitet. Tako će ulazak u Sabor najviše ovisiti o glasovima birača, a ne o tome koje je mjesto kandidatima na izbornoj listi dodijelio šef stranke“, izjavio je Zvonimir Troskot.

„Ključ promjena u Hrvatskoj je promjena izbornog zakona – načina na koji mi, građani, biramo svoje predstavnike. Više se ne smije ponoviti da u Sabor ulaze kandidati stranaka s potporom birača od 1%, zato što ih je šef neke stranke stavio na prvo mjesto liste. Ne želimo da mladi zbog nepotizma i stranačkog zapošljavanja napuštaju Hrvatsku, da deseci tisuća građana izražavaju svoja legitimna očekivanja, a da ih nitko ne čuje odnosno ne želi čuti.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marija Burazer, jedna od organizatorica prosvjeda protiv Istanbulske konvencije u Zagrebu, izjavila je: “Ne ulazeći u to je li netko za ili protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, činjenica je da su saborski zastupnici koji su trebali predstavljati birače koji su ih izabrali u Saboru glasali protiv volje tih istih birača. To je jasan dokaz da je trenutni izborni sustav privid demokracije. Zašto privid? Zato što predsjednik stranke i uski krug oko njega odlučuje tko će biti na listi i na kojem mjestu. Prema pisanju nekih medija, upravo je ‘stavljanje na liste’ bio ‘argument’ koji je stranački vrh (HDZ-a) koristio kako bi privolio stranku da stane iza njihove odluke o ratifikaciji.

Tako je bilo i kada se odlučivalo o koalicijama za koje nitko nije glasao. Tako je i kad se odlučuje o zapošljavanju u javnom sektoru, tako je i kada pitamo tko je kriv za zagađenu vodu ili zrak u Slavonskom Brodu. Nažalost, tako je uvijek kada je u pitanju mali čovjek, odnosno birači.

Upravo stoga sam dio ove inicijative koja želi da svi zajedno promijenimo izborni zakon i da konačno u saboru sjede oni koji će zastupati interese svojih birača i osluškivati sve ono što ti birači žele i da za to glasuju u saboru RH.

Smatramo da će promjena izbornog zakona uvelike smanjiti političku trgovinu i ucjene glasovima i pozicijama u strankama, a onda omogućiti i poboljšanje standarda građana i  život u RH“, izjavila je Marija Burazer.

Dr. sc. Hrvoje Pende, član organizacijskog odbora GI “Narod odlučuje”, objasnio je kako je tijekom dvadeset godina rada u javnoj upravi vidio mnogo slučajeva nezakonitosti, korupcije i nesposobnosti. “U postojećim okolnostima borba protiv tih pojava nemoguća je. Uključio sam se u GI Narod odlučuje zato što znam da jedino veći utjecaj birača na izbor saborskih zastupnika može omogućiti da se hrvatska javna uprava riješi korumpiranih i nesposobnih kadrova.”

“Upravljanje javnim dobrom u direktnoj je vezi s načinom odabira saborskih zastupnika. Jer Vlada je ta koja donosi sve bitne odluke za državu i kontrolira rad javne uprave”, objasnio je dr. sc. Pende te zaključio: “Zato vjerujem da će hrvatski birači prepoznati važnost ovog referenduma i potrebu za izmjenom izbornog zakona koja će omogućiti da u Sabor izaberemo autentične predstavnike naroda – one najbolje iz svojih sredina.”

Dr. sc. Sanja Bilač, jedna od organizatorica prosvjeda protiv Istanbulske konvencije u Splitu, rekla je kako je referendumska inicijativa “Narod odlučuje” korak dalje u povećavanju odgovornosti saborskih zastupnika prema onim biračima koji su ih izabrali za svoje političke. Najavila je i ključne promjene koje će donijeti referendum o promjeni izbornog sustava:

Prvo, birači će moći glasovati koristeći tri preferencijska glasa bez praga. Na taj način povećat će se neposrednost i sloboda odlučivanja birača o njihovim predstavnicima u Saboru. Poredak kandidata na listi koji će ući u Sabor odredit će broj preferencijskih glasova, a ne mjesto na listi na koje ih je stavio šef stranke. Isto tako, u Sabor više neće moći ući predstavnik neke političke stranke s 1,5% potpore birača, poput npr. HNS-a. Naime, za ulazak u Sabor više neće biti dovoljan dogovor dvaju šefova stranke – jer će broj preferencijskih glasova birača odrediti tko hoće, a tko neće ući u Hrvatski sabor. Drugo, povećat će se sudjelovanje birača na izborima uvođenjem dopisnog i elektroničkog glasovanja za hrvatske državljane u Hrvatskoj i izvan Hrvatske. I treće, predstavnici nacionalnih manjina neće moći odlučivati o Vladi niti proračunu RH.

Predstavnici organizacijskog odbora GI “Narod odlučuje” najavili su da će sljedeći tjedan objaviti referendumsko pitanje.

GI Narod odlučuje | Bitno.net


Objavljeno: 22. travnja 2018.

Možda vam se svidi