Prije nekoliko dana stanovita Platforma 112 javno se suprotstavila građanskoj inicijativi U ime obitelji o tome da u Ustav Republike Hrvatske propisanim demokratskim putom uđe odredba o braku kao životnoj zajednici muškarca i žene. Među potpisnicima toga priopćenja je i udruga GONG, koja se godinama prikazuje kao nepristrani nadziratelj hrvatskih izbora, često puta i više od toga – kao društveni arbitar o pitanjima koja nisu izravno vezana za izbore.

Hrvatska sutra izlazi na lokalne izbore. Njihov tijek pratit će i nadzirati GONG i o tome izvještavati domaću i svjetsku javnost. No, može li GONG biti nepristrani promatrač s obzirom na činjenicu da je javno osudio jednu od političkih stranaka koja izlazi na lokalne izbore samo zato što podupire građansku inicijativu U ime obitelji?

Kako su inicijativu U ime obitelji u međuvremenu poduprle i još neke stranke, opravdana je sumnja da će promatrači GONG-a pristrano nadzirati izbore i o njima izvještavati hrvatsku i svjetsku javnost. GONG se svojim potpisom na Platformu 112 sam isključio iz demokratskoga izbornoga procesa.

Stoga je i opravdano pitanje Državnome izbornome povjerenstvu hoće li udrugu GONG, kad ju već dosad nije opomenuo, barem upozoriti na to da kao nepristrani promatrači i nadziratelji izbora nemaju pravo svrstavati se uz programe političkih stranka bliskim svjetonazoru GONG-a te istodobno javno osuđivati stranke koje ne odgovaraju njihovom svjetonazoru.

Naše je mišljenje kako na sutrašnjim izborima GONG ne može biti nepristran nadziratelj izbora, niti dijeliti svoja arbitražna mišljenja o tijeku i načinu izbora, izlaznim anketama i samim kandidatima sutrašnjih lokalnih izbora, jer se izravno uključio u izbornu utrku svrstavši se uz one stranke koje ne podupiru brak kao životnu zajednicu muškarca i žene.

Potpisom na Platformu 112. GONG je sa supotpisnicima izravno i javno podržao Samostalnu demokratsku srpsku stranku, Hrvatsku narodnu stranku – liberalni demokrati, Piratsku stranku, Za grad, Zelena lista, dakle, one stranke koje su otvoreno protiv braka kao životne zajednice muškarca i žene.

Također se opravdano može kazati da se GONG djelomično svrstao i uz Socijaldemokratsku partiju Hrvatske, Demokratski centar, Hrvatsku građansku stranku, Hrvatsku stranku umirovljenika i Hrvatske laburiste – stranka rada, dakle, one stranke koji ne žele zauzeti javno stajalište o inicijativi U ime obitelji.

Zbog stajališta izraženog kroz Platformu 112 GONG na sutrašnjim lokalnim izborima ne može biti objektivan kad je riječ o strankama koje podupiru brak kao životnu zajednicu muškarca i žene. To su: Hrvatska demokratska zajednica, Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević, Hrvatska seljačka stranka, Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje, Zeleni Hrvatske, Autohtona slavonsko posavska stranka, Hrvatska demokratska regionalna stranka (Sisak), Nezavisna lista Ante Đapića, Obiteljska stranka, Stranka Dubrovnik regija, Zavjet za Hrvatsku, Hrvatska čista stranka prava, Stranka umirovljenika, Akcija za bolju Hrvatsku, Hrvatski zbor – Zbor, Hrast – Pokret za uspješnu Hrvatsku, Hrvatska stranka prava i Glas razuma.

GONG je otkrivši svoj svjetonazor u Platformi 112 prema svim demokratskim standardima eliminirao sebe kao vjerodostojnoga nepristranog izbornog promatrača, nadziratelja i izvjestitelja. Drugim riječima morao bi vratiti sva proračunska sredstva koja je s toga naslova prihodovao.

Nenad Piskač