General Ante Gotovina darovao je svojoj rodnoj župi Pakoštane 22 vitraja koje je u župnoj crkvi Uzašašća Gospodinova u Pakoštanima u nedjelju, 12. ožujka za vrijeme mise koju je predvodio, blagoslovio zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.

Vitraji na prozorima crkve prikazuju svece i neke istine katoličke vjere, a zavjetni su dar generala Gotovine u ime pakoštanske Bratovštine sv. Ante čiji je bratim i general Gotovina.

„Sretan sam jer sam već godinama imao želju ovo napraviti. To je bilo u mojim mislima prije puno, puno godina. Crkva je lijepa, a da bi bila još ljepša, onda smo planirali i odlučili to učiniti. Imali smo želju prije puno godina postaviti te vitraje. Posebno mi je važno zbog naše Bratovštine svetog Ante. Moj djed nije imao sinove i zato je mene, kao prvog unuka, uveo u tu našu tradiciju. U razgovoru s našim župnikom don Jerolimom Lenkićem i s umjetnicima, došli smo na ideju da bi se to trebalo učiniti, da ova lijepa crkva koja je duhovni centar naše župe, našeg malog mjesta, kuća molitve, da bude još ljepša. Vjerujem i uvjeren sam da je to lijepo, a to je i umjetničko djelo našeg akademskog slikara Mirka Zubaka“, rekao je Gotovina.

General Gotovina želio je da autor vitraja bude akademski slikar Mirko Zubak iz Zagreba. Savjetima je pomogao i Institut za zaštitu spomenika s kojim su sudionici te inicijative surađivali jer je oltar u pakoštanskoj župnoj crkvi zaštićeno kulturno dobro.

Za vrijeme svoga uzništva u Haagu, general Gotovina i osobno je stvarao likovna djela. „To je samo da mi ne bude dosadno i da se opustim“, pojasnio je Gotovina tu činjenicu.

Upitan je li i prije prakticirao svoj likovni talent, ili samo za vrijeme zatvora u Haagu, Gotovina je rekao: „Valjda sam to [slikanje] volio, negdje, ali išao sam krivim putem. I postao vojnik. Volim umjetnost.“

Omiljeni sveci generalu Gotovini su sv. Ante Padovanski i sv. Ivan Pavao II. „Tu je i naš blaženi Alojzije Stepinac. Popis svetaca i raspored svetaca za vitraje radio je naš župnik uz suglasnost zadarskog nadbiskupa“, rekao je Gotovina.

Vitraje prožima i domovinska dimenzija, a dar su generala Gotovine i u zahvali svima koji su molili za njegovo oslobođenje iz Haaga.

Nakon mise to je u izjavi za medije komentirao i nadbiskup Zgrablić. „To je jedna od dimenzija, koliko smo mi potrebni biti zahvalni Bogu, kao što je general Gotovina zahvalan. Vitraji su zahvala svima koji su molili za njega. General je želio na neki način zahvaliti tim ljudima, zahvaliti Bogu i zahvaliti svecima kojima se on sigurno utjecao. Ono što je general Gotovina osjećao duboko u svom srcu, to je izraz zahvale koji dolazi materijaliziran, dolazi izvana, gdje se u daru koji mi primamo on daje drugima. Dar nije samo dar nama, nego je uvijek dar za drugoga. Tako i dar kojeg je general Gotovina doživio, dar slobode, dar oslobođenja, ono što smo molili, što smo željeli, on je opet pretvorio u dar drugome. Svaki dar je da ga mi opet darujemo, tada se dar umnožava i postaje velik. To je princip svake ljubavi, da se uvijek daruje i postaje sve veća“, poručio je nadbiskup Zgrablić.

Na vitrajima su oslikani prizori: bl. Alojzije Stepinac, sv. Ante Padovanski, sv. Ivan apostol i evanđelist, Bezgrešno Srce Marijino, sv. Lucija, sv. Roko, Presveto Srce Isusovo, Gospa od Ružarija, sv. Juština, Duše u čistilištu, Presveti Oltarski Sakrament, sv. Mihovil, sv. Jeronim, sv. Josip, sv. Franjo Asiški, sv. Majka Terezija i trojica papa: sv. Ivan Pavao II., sv. Ivan XXIII. i sv. Pavao VI.