us

Božićni broj prvog hrvatskog časopisa o ljudima s  margine društva „Ulične svjetiljke“ predstavljen je na riječkom Korzu promotivno – prodajnom akcijom. Nove „Ulične svjetiljke“ prolaznici su mogli kupiti na 20 lokacija u središtu grada. Beskućnicima – prodavačima „Uličnih svjetiljki”, korisnicima prihvatilišta za beskućnike „Ruže svetog Franje“, nužnog smještaja grada Rijeke i Doma za psihički bolesne odrasle osobe Turnić,  pridružile su se  učenice Učeničkog doma Marije Krucifikse Kožulić te trsatski novaci Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda s odgojiteljem fra Tomislavom Faletarom.

Pojava mladih franjevaca zasigurno nije prošla nezapaženo; upravo njihovo svjedočanstvo da od početka nasljeduju Evanđelje, prepoznajući u svakom čovjeku iskru Božjeg plamena i pomažući najpotrebnijima, učinila je ovu akciju još posebnijom. Čovjek tek u susretu s drugim čovjekom pokazuje svoju veličinu dobročinstva.

„Ovo mi je prvo životno iskustvo pomaganja beskućnicima, osobito na ovakav izravan način. Dosad se to svodilo na pomaganje prosjacima. Pomaganje siromašnima me uvijek radovalo, a sada ih još više mogu upoznati, prodavajući časopis zajedno s njima, podijeliti njihove probleme s ulice“, poručio je novak fra Andreo Matanović.

U promotivno-prodajnoj akciji volonteri su imali prilike na sat-dva doživjeti pozitivna iskustva dobrih ljudi koji su izdvojili osam kuna, pa i više  za primjerak “Uličnih svjetiljki”, od čega pola iznosa ide prodavaču, a druga polovica za tisak novoga broja.

us3

Tijekom promotivno-prodajne akcije nije rijetkost da se javi želja ponovnog susreta prodavača i volontera, pa tako i ovaj put, kada su franjevački novaci odlučili svoje vrijeme u ovom vremenu Došašća provesti u  društvu korisnika Prihvatilišta za beskućnike “Ruže Sv. Franje” za blagdanskim stolom. Ugodna atmosfera, zvuci pjesme, upoznavanja i radosti odzvanjali su prostorijama prihvatilišta, a sve to bi trebao biti samo jedan od poticaja mnogima da u budućnosti učine isto!

Franjevački svjetovni red s Trsata provodi ove hvalevrijedne projekte pomoći socijalno najugroženijim građanima.  Upravo ovakvi projekti i akcije omogućuju svim ljudima dobre volje da na jedinstven način dožive svu težinu beskućničke sudbine, pokazujći im  kako javnost reagira  na ovaj sve prisutniji problem u hrvatskom društvu.

Časopis “Ulične svjetiljke” će i idućih dana na miran i nenametljiv način nuditi prodavači , na raznim lokacijama diljem Rijeke, Zagreba, Pule, Varaždina i Zadra. Stoga, ne ustručavajte se i priđite im! Ponekad jedan osmijeh, stisak ruke,lijepa riječ  znači više nego što mislimo.

Danas su oni na tom mjestu, a sutra možda netko od nas!

Mir i dobro!

Marina Juko | Bitno.net