U Francuskoj je od nove godine na snazi kontroverzni zakon koji olakšava razvod do potpunog apsurda: kako bi se bračni par razveo dovoljno je da ode kod javnog bilježnika i tamo, zajedno sa svojim odvjetnicima, stavi potpise na “potvrdu o razvodu”.

Nova mjera koja isključuje bilo kakvu potrebu intervencije sudskih vlasti tijekom brakorazvodne parnice predviđa rok od 15 dana od potpisivanja dokumenta do njegova stupanja na snagu tijekom kojeg se jedna od strana može predomisliti.

Cijela brakorazvodna parnica može ipak doći pred sud ako zahtjev za to podnese maloljetno dijete para koji se razvodi.

Zakon su kritizirale brojne organizacije koje se bave pomaganjem obitelji, kao i Katolička Crkva. Francuska biskupska konferencija bila je posebno kritična prema odredbi koja odluku o pokretanju parnice pred sudom stavlja na nejaka ramena maloljetnika.

“Tko može jamčiti da roditelji neće odgovoriti dijete od takve odluke, ako je ono želi donijeti?” poručili su iz konferencije.

“Čini se sve kako bi se olakšao razvod. Unatoč tome što samo jedan korak u pokušaju spašavanja braka ima za dijete jednaku važnost kao sve one mjere koje ga štite u slučaju razvoda”, izjavila je Aude Mirkovic iz udruge “Obitelj i sloboda”.

Zakon je dijelom zakonskog paketa koji ima više nego simboličan naziv “Pravda za XXI. stoljeće”. Ideja mu je “rasteretiti” sudove koji su prepuni zahtjeva za brakorazvodnim parnicama. Prema statistikama, u Francuskoj se 2014. razvelo 123.500 bračnih parova (388 dnevno).

Umjesto da promisli kako spašavati instituciju braka i time izbjeći traume kroz koje prolaze djeca iz uništenih obitelji, francuski zakonodavac ovdje očito dodatnim olakšavanje procedure razvoda daje svoj prilog propadanju te institucije.

Goran Andrijanić | Bitno.net