Frama

Seminar je započeo u popodnevnim satima 26. kolovoza 2013. okupljanjem sudionika u franjevačkom samostanu na Trsteniku. Nakon uvodnih pozdrava sudionici seminara su se uputili u katedralu sv. Duje, gdje su sudjelovali na svetoj euharistiji koju je predvodio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivan Čubelić. On je u svojoj propovijedi upoznao mlade sa sv. Anastazijem ili kako ga u Splitu zovu sv. Stašom koji je suzaštitnik nadbiskupije i svetac laik koji je zajedno mučen sa sv. Dujmom. Propovjednik je poželio da njegov primjer vjernika laika koji je dao život za vjeru bude poticaj i mladim članovima Frame da daju svoje svjedočanstvo vjere kao laici.

Drugi dan seminara, 27. kolovoza 2013. bio je ispunjen predavanjima nakon kojih su sudionici imali rad po grupama, čije zaključke su iznijeli u plenumu. Prvo predavanje je održao mag. teologije Antun Šarin s temom „Kršćanska molitva“. Na temelju Katekizma katoličke Crkve predavač je istaknuo kako možemo moliti tek kad imamo vjeru u Boga, a s vjerom nastaje prijateljstvo. Stoga je za molitvu važno doživjeti Boga, doživjeti Isusa Krista kao svoga prijatelja koji mi govori preko riječi svetoga Evanđelja. „Kao što poštujemo svojega prijatelja i ne činimo ono što mu se ne sviđa, tako trebamo poštivati i Isusa Krista i činiti ono što se njemu ne sviđa.“ U drugom dijelu izlaganja g. Šarin je iznio nekoliko praktičnih savjeta kako čitati sveto Evanđelje pomoću kršćanske molitve „lectio divina“.

Fra Krunoslav Kolarić, domagister novaka na Trsatu u Rijeci, održao je drugo predavanje pod naslovom „Život u bratstvu kroz različita mišljenja“. Fra Krunoslav je istaknuo kako osoba ne može rasti u vjeri bez zajednice, već u odnosu s drugima otkriva Boga. Potaknuo je sudionike da promisle o karakterima članova svojih mjesnih bratstava Frame i ako je netko povučeniji i manje istaknuo treba mu pristupiti s pažnjom, a ne prebrzo ga odbaciti.

Nakon popodnevnog odmora održan je rad u skupinama po područnim bratstvima kojih ima pet u Hrvatskoj. Pod vodstvom svojeg područnog voditelja formacije sudionici su imali priliku podijeliti svoje iskustvo rada u formaciji svojih mjesnih bratstava i pitati za savjet oko eventualnih poteškoća. Večernja sveta misa je slavljena u samostanu sv. Klare zajedno sa sestrama klarisama, a predvodio ju je fra Milan Krišto, nacionalni duhovni asistent. Fra Milan je izrazio radost zbog ovog slavlja na kojem se okupila cijela franjevačka obitelj: članovi Franjevačkog svjetovnog reda, sestre klarise i braća franjevci, te franjevačka mladež. Spomenuo je sv. Klaru, koja je bitan dio franjevačke karizme jer je osobno poznavala sv. Franju, no još uvijek nedovoljno otkrivenu upravo kao što niti izvorni franjevački spisi još nisu dovoljno zaživjeli među franjevcima, a upravo je o njima svoje izlaganje sljedećeg dana održao sam fra Milan.

U srijedu, 28. kolovoza 2013. uz fra Milanovo predavanje o izvornim franjevačkim spisima predavanje je održao i dr. med. Ivan Bambir, nacionalni predsjednik Frame, o temi „Društvena uključenost“, a održano je i predstavljanje Nacionalnog priručnika za formaciju. Četvrtog dana seminara predviđeno je da predavanje o Glasnicima Velikoga Kralja održi gđica. Antonela Grgić, a Nacionalno povjerenstvo za formaciju će održati ogledne radionice. Seminar završava u petak 30. kolovoza 2013. zajedničkom jutarnjom svetom misom.

Bitno.net