Tisuće hodočasnika ove je nedjelje pohodilo Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu kako bi se pomolili zaštitniku Hrvatske.

Scenu najbolje održavaju fotografije iz zraka na kojima se vidi da je crkva bila premala za sve vjernike te su mnogi tijekom pobožnosti i svetih misa ostali vani.

Centralno euharistijsko slavlje predvodio je, inače, pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski.

On je u homiliji, tumačeći evanđelje dana, istaknuo da “Isus redovito čudesna ozdravljenja čini samim riječima”, no u slučaju nedjeljnog čitanja Krist “miješa zemaljski prah u blato”.

“Tim činom on krši vjerski propis prema kojemu se nije smjelo subotom dirati u zemlju ili liječiti. Stoga Židovi najprije nastoje osporiti čudo ozdravljenja prikazujući ga kao teološki neprihvatljivim jer ne poštuje subotu. A kada nisu mogli čudo osporiti ni teološkim niti zakonskim promišljanjem onda se okomljuju na čovjeka koji je progledao, osuđuju ga: sav si se u grijesima rodio. Smatraju se učenima, prosvijetljenima, a zapravo ne razumiju srž vjere, ne vide. Misle da Bog mora djelovati po ljudskim propisima, ali Bog nije vezan ničim i potpuno je slobodan u svojem djelovanju.”

“Svijet sebe smatra prosvijetljenim, slobodnim, na znanosti utemeljen, tehnološki napredan, sam sebi dovoljan bez Boga, a zapravo je zarobljen proizvodima svojih ruku i svoga uma. Svijet osuđuje sve koji nisu kao svijet, izruguje, odbacuje. I kada ne može činjenicama osporiti očitu istinu, onda se kao u evanđelju okomljuje na osobu ili zajednicu. Ne doduše riječima sav si se grijesima rodio, jer današnji svijet ne priznaje grijeh, nego ti koji si zaostao primitivan, živiš u srednjem vijeku, ti ćeš nas učiti!”, naglasio je biskup Gorski i nadodao da “kada nestane argumenata počinje vrijeđanje i pri tome se ljudi vode logikom: Ako nisam pametniji mogu biti bezobrazniji. Mi kršćani se ne smijemo spuštati na tako niske razine. Slijep je svijet bez Boga, živi u tami koju naziva svjetlom.”

Biskup Gorski naglasio je da je Krist Izazov. “Ne može se proći pokraj njega bez opredjeljenja. Samo su dva stava moguća: otpor vjeri ili predanje Kristu. Čovjek koji gleda očima vjere, koji se predaje Božjem vodstvu, ima sigurnost da nije sam, ima hrabrosti djelovati i živjeti i u najtežim situacijama i uvijek će sa psalmistom moći uskliknuti: Gospodin je pastir moj, pa da mi je i dolinom smrti proći zla se ne bojim jer ti si sa mnom. Doista s nama je Krist kao svjetlost naših duša i naših umova, brižni čuvar svetosti našega hrama, naše savjesti. Isus nam otvara oči u trenucima emocionalnih zabluda u kojima naši osjećaji preuzimaju vodstvo te idu u opasne krajnosti.”

“Sveti Josip koji je bio prosvijetljen Božjim svjetlom uči nas kako se tom snagom prihvaća i nosi život u svojoj redovitosti, kako se to svjetlo odsijeva prema drugima i svijetli u tami. I danas on svijetli primjerom očinske brige prema Isusu te ostaje zauvijek uzor očinstva i skrbi za djecu. Svijetli vjernom ljubavi prema Mariji i svima oženjenima pruža primjer ljubavi i usklađenih odnosa. Svijetli primjerom savjesnog rada u svojem zanatu i tako pokazuje onima koji se bave poduzetništvom, poslovima, gospodarstvenicima kako se poštenim radom može živjeti, zarađivati za obitelj i ostati častan. Svijetli tihim nošenjem odgovornosti tako potrebne ovom našem vremenu u kojem se odgovornost uvijek prebacuje na druge, a on preuzima odgovornost za život majke i djeteta, preuzima odgovornost za danu riječ. Svijetli primjerom beskrajnog pouzdanja u Boga u vremenu u kojem se više nitko ni u koga ne uzda. Sve su te vrednote tako potrebe našoj Crkvi i domovini”, zaključio je biskup Gorski.