U subotu 14. prosinca 2019. u krčkoj je katedrali svečanim koncelebriranim misnim slavljem koje je predvodio uzoriti kardinal Josip Bozanić započelo obilježavanje 100. obljetnice rođenja za nebo sluge Božjega krčkog biskupa Antuna Mahnića, stoji na službenim stranicama Biskupije Krk.

Na ulazu u krčku katedralu, zagrebački se nadbiskup, praćen domaćim biskupom mons. Ivicom Petanjkom i postulatorom Mahnićeve kauze vlč. Sašom Ilijićem zadržao u molitvi na grobu sluge Božjega.

Uslijedio je pozdravni govor domaćeg biskupa. Biskup Ivica izrazio je radost i zahvalnost što se ovom prigodom spominjemo osobe biskupa Antuna Mahnića koji je k nama došao iz Slovenije, ali je toliko zavolio hrvatski narod da je svojim zalaganjem u svemu nadišao granice krčke biskupije i postao neumornim radnikom za spasenje svakog čovjeka, ocem Hrvatskog katoličkog pokreta i Katoličke akcije. Citirao je i Mahnićevog suvremenika koji za njega kaže da je kao luč Božje svjetlosti razgonio tamu umova i modernog poganstva. Pozdravio je zatim uzoritog kardinala Josipa Bozanića i ostale prisutne biskupe te crkvene i svjetovne uglednike.

Svečano euharistijsko slavlje održano je nakon prigodnog glazbeno-scenskog programa pod nazivom Adventsko svjetlo.

Svetu misu predvodio je kardinal Bozanić uz koncelebraciju šezdesetak svećenika i redovnika, a slavlje je započelo ulaznom pjesmom Presjajna luči, za koju je tekst napisao don Ante Mateljan, a glazbu don Šime Marović, i koja je skladana upravo za ovu prigodu.

U prigodnoj homiliji zagrebački nadbiskup podsjetio je kako je biskup Mahnić svoje posljednje mjesece života proveo u zagrebačkom nadbiskupskom dvoru, kao gost nadbiskupa Bauera, a tamo je i preminuo.

“Biskup Mahnić udario je snažan pečat ne samo u krčkoj biskupiji, kojoj je bio pastir, nego i katoličkoj stvarnosti u hrvatskom i slovenskom narodu.“, rekao je nadbiskup. „On je ideal čovjeka duhovna i izdržljiva, čovjeka vjere i otvorene spremnosti na istupanje za dobro ljudi, koji su Božja stvorenja, uvijek idući naprijed i suočavajući se s novim izazovima; pa i onda kad su se nad njim nadvili tamni oblaci, ni oni ga nisu mogli svladati ni zaustaviti jer je bio ispunjen kršćanskom nadom. Zbog svog zalaganja za slobodu vjere i prava naroda morao je na kraju života pretrpjeti i progonstvo iz kojeg se vratio shrvan bolešću.“

Nadbiskup je istaknuo kako je biskup Mahnić kroz cijelu svoje biskupsko služenje vjerno slijedio geslo koje je na početku odabrao: „U križu je spas“.

„Biskup Antun Mahnić bio je do kraja života zagledan u privlačnost i smisao Kristova križa. Tako je mogao cijeli svoj život proživjeti u ljubavi prema ljudima.“

“Sluga Božji je iza boli uvijek vidio Kristov dragi pogled, a u križu dar vjere da nas sve što se događa treba još više privlačiti i približiti Kristu.

Pri kraju misnog slavlja postulator vlč. Saša Ilijić zahvalio je svima prisutnima u katedrali i putem medija na sudjelovanju koje je uzveličalo slavlje početka obilježavanja 100. obljetnice. Predstavivši ukratko neke od budućih inicijativa, zahvalio je predvoditelju slavlja na velikodušnom odazivu te mu je u ime svih i sam čestitao 30. obljetnicu biskupstva, zaželivši mu još puno snage i krepčine. Potvrdio je kako je grob biskupa Mahnića postao pravo hodočasničko mjesto i kao takvo svjedočanstvo da se slugi Božjemu ne obraća samo domaći narod već i oni koji dolaze iz krajeva izvan granica biskupije pa i Hrvatske. Također, napomenuo je kako sam Mahnić nikada sebe nije stavljao u centar događanja i pozornosti, ali vjeruje da će i ovakva okupljanja gledati blagonaklono znajući da su ona za našu duhovnu izgradnju i rast. Kardinalu Bozaniću poklonio je lik sluge Božjega biskupa Mahnića, rad akademskog slikara i dekana umjetničke akademije u Zagrebu prof. Tomislava Buntaka.

Kardinal Bozanić na samom je kraju misnog slavlja, na grobu Sluge Božjega, predvodio molitvu za njegovo proglašenje blaženim i svetim i u znak poštovanja i zahvale položio buket ruža.

Bitno.net