IMG_1396

Zagrepčani su na ovu Cvjetnu nedjelju imali prigodu uprizoriti dio atmosfere Isusova svečanog ulaska u grad Jeruzalem, njegova uspinjanja prema Hramu i proživjeti to ozračje javno uz poklike, pjesme, uz palmine i maslinove grane.

No kako kažu:

“Ne baš onako kako je bilo i onda i ondje, s Isusom. On je prešao preko Betanije i spuštao se niz Maslinsku goru, a mi malo drukčije: s Trga bana Jelačića prema bazilici Srca Isusova.”

IMG_1352

Na trgu, pred okupljenim mnoštvom od 300 vjernika održana je služba riječi i kratka homilija patera Ike Mandurića, obred primanja palminih grana članova Neokatekumenske zajednice – znaka mučeništva. Nakon toga, procesija se uputila niz Prašku ulicu, te preko Zrinjevca, pored Glavnog željezničkog kolodvora i Branimirove, stalno s pjesmama i radosnim klicanjem, te stigla do Bazilike u Palmotićevoj, pred večernju svetu misu. Kao ni u ono vrijeme, prolaznici nisu mogli ne zapaziti i ne komentirati neobičnu raspjevanu radosnu povorku.

IMG_1415

Obred procesije na Cvjetnu nedjelju duboke temelje i opravdanje ima u samom Evanđelju, jer to je jedini događaj u kojem Krist pristaje na to da ga slave kao Mesiju. Dopustio je da mu mašu zelenim i palminim granama, i da mu čak i djeca kliču „Hosana“, kao kralju, kao Mesiji. Ali ne viđamo često taj obred na našim trgovima i ulicama iako je upravo to izvorni ambijent u kojem se zbio. Toliko je drastično nestao s naših javnih prostora da su, prolaznici koji su se zaticali na putu, zastajkivali i raspitivali se o neobičnom događaju, i bili u nevjerici kad bi shvatili da se radi o katolicima. Navikli smo vidjeti pripadnike nekih sekti i razne druge parade i manifestacije, ali ne i katolike u njihovu obredu. A obred Cvjetne nedjelje u cijelosti, pa tako i procesija, jedan su od najslikovitijih, najbogatijih i najrječitijih obreda, i danas tako rječitih, upotrebljivih i potrebnih.

IMG_1539

Među sudionicima je procesije valjda stoga vladalo nepodijeljeno mišljenje da ovakav lijep obred, bogat dekorom i značenjem drastično nedostaje u našim kršćanskim sredinama, i kako mu ponovno treba vratiti prvotni smisao. Onaj koji duboke temelje ima upravo u samom Evanđelju, i koji je bez takvog konteksta posve nerječit, pa stoga često i posve nezapažen. Mladi iz SKAC-a i Neokatekumenska zajednica u Zagrebu stoga već sada promišljaju o daljnjim promicanjima ove očito tako prihvatljive, snažne i lijepe pobožnosti, primjerene i današnjim pozivima svetog oca Pape o potrebi izlaska na ulice, i evangelizacije na ulicama.

IMG_1557

Bitno.net

Foto: Skac.hr