U subotu, 26. lipnja 2021, oko 20 sati, uz svečanu zvonjavu zvona stigla je u Grkokatoličku katedralu Presvete Trojice u Križevcima čudotvorna i povijesna ikona Bogorodice iz Klokočova u Slovačkoj, Ikonu su pred katedralnim hramom dočekali vladika križevački  Milan Stipić, svećenici biskupske kurije i monasi Manastira Pokrova presvete Bogorodice, javlja Križevačka Eparhija.

Ikona Bogorodice postavljena je na posebno urešeno postolje u katedrali gdje je odmah po dolasku otpjevan Moleben. U pratnji ikone pristigli su nadbiskup Cyril Vasil, vladika Košica, sudac vrhovnog suda Apostolske signature, vladika Marian Andrey Pacak, arhimandrit Jaroslav Lajčak, generalni vikar Košićke eparhije i biskupski tajnik o. Martin Mraz, koji čudotvornu ikonu Majke Božje Klokočovske prate u Rim kod pape Franje, gdje će biti nazočna na blagdan sv. Petra i Pavla na Papinoj misi u Bazilici sv. Petra. Od rana jutra, u nedjelju 27. lipnja, brojni su vjernici dolazili u katedralu na molitvu Bogorodici.

U ranim jutarnjim satima odslužena je svečana Jutrenja, zatim sveta liturgija s molitvama za zdravlje u 8 sati i glavno slavlje – svečana arhijerejska liturgija u 11 sati, koju su služili vladika Vasil, križevački vladika Stipić i vladika Pacak, zajedno s brojnim grkokatoličkim i rimokatoličkim svećenicima, među kojima su bili i provincijal Družbe Isusove o. Dalibor Renić DI i provincijal karmelićana o. Srećko Rimac OCD. Liturgiji su nazočili veleposlanici Slovačke, Njegova ekselencija Peter Susko i Ukrajine, Njegova ekselencija Vasyl Kyrrylych, župan kriiževačko-koprivničke županije Darko Koren, predstavnici grada Križevaca, Vatrogasne postrojbe grada Križevaca, Počasna djevojačka straža iz Križevaca te brojni vjernici iz Križevaca i čitave Hrvatske. Liturgiju je kao prvoslužitelj služio vladika Vasil, a propovijedao je vladika Stipić, koji je između ostalo naglasio važnost milosnog dolaska povijesne ikone Bogorodice iz Klokočova u Križevce na putu za Rim.

Polazeći od nedjeljnog evanđeoskog odlomka iz Matejeva evanđelja o Isusovom istjerivanju zloga iz opsjednutoga iz Gadare, vladika Stipić je rekao: ”I danas je kao i onda nekima važnija materijalna dobit od zdravlja naroda. Ali Isusova je logika drugačija od logike paloga čovjeka. On liječi i ozdravlja iz ljubavi, za dobrobit čovjeka. To je učinio nebrojeno puta dok je hodao Palestinom, a nastavlja i kroz sva vremena. Prihvatimo Isusovu Radosnu vijest jer je jedino u njemu naše zdravlje, naša dobrobit i naša sreća. Danas se ljudima oduzimaju osnovna prava: pravo na život, pravo na vjeru, pa i pravo na zdravlje. Dapače, legalno se odlučuje i protiv života, tog najvećeg dara Božjega. Život je dar od Boga. Nitko nema prava i ne može odlučiti o mojemu životu do li sam Bog, darovatelj života. Nitko, pa ni moja rođena majka. Samo Bog. Život je svetinja i svatko je stvoren jedinstven i od samoga Boga pozvan na život, da živi od začeća do same prirodne smrti. Svaki drugačiji pogled na izvor i smisao života je već prevladano poganstvo i uvijek smjera protiv čovjeka, protiv njegova smisla i njegove sreće. I danas ta civilizacija smrti vreba i hara i zavarava. Ali svi mi osjećamo u dubini svoga bića zov života, Božji poziv na život. Nitko to ne može zanijekati. Čovjek želi živjeti, on je stvoren za život. Bog je u svakoga čovjeka posijao sjeme života. I zato je svačiji život svetinja. I zato smo dužni uzdržati život, ne samo svoj, nego i svakoga čovjeka i našega bližnjega, a osobito onoga tko je ugrožen u svojoj egzistenciji, kako nas papa Franjo stalno poziva. Život je dar i živjeti život znači darivati život. I presveta Bogorodica koju častimo kao donositeljicu Života – Krista Gospoda, poziva nas da prihvatimo život, da darujemo život. Tajna svega našega života je ljubav, Božja neizreciva i beskrajna ljubav koja nas je i pozvala u život i koja nas drži na životu. I dok budemo ljubili, živjet ćemo” naglasio je vladika Milan Stipić.

Na samom kraju liturgije, vladika Vasil se zahvalio vladiki Stipiću, kleru i vjernicima Križevačke eparhije na srdačnom i vrlo svečanom prijemu i na veličanstvenom događaju oko dolaska čudotvorne ikone u križevačku katedralu. Ikona je davne 1670. godine proplakala u znak milosnog znaka vjernicima koji su trpjeli progon i ostala na čudesan način utjeha i snaga vjernicima kroz stoljeća. Vladika Vasil je naglasio povijesne veze između Grkokatoličke Crkve u Slovačkoj i Križevačke eparhije, čiji su biskupi redili svećenike za Slovačku kada je Crkva u Slovačkoj, za vrijeme komunizma, bila bez biskupa.

Čitavo vrijeme boravka ikone u katedrali, uz nju su stajale djevojke počasne straže iz Križevaca. Cijeloga dana vjernici su ispunjavali katedralu u molitvenom okupljanju oko ikone. Među hodočasnicima su bili i župljani rimokatoličke župe sv. Ane u Križevcima, Marijanski pokret za domovinu, članovi pokreta Fokolara, hodočasnici iz grkokatoličkih župa sa svih strana Hrvatske. Zaključno je u 18 sati otpjevan svečani Akatist presvetoj Bogorodici, kojem je nazočio i bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak i ikona je ispraćena iz katedrale za Rim uz pjesmu i zvonjavu svih zvona katedrale, a pri izlasku iz grada Križevaca pratili su je križevački bajkeri na motorima.