Preko dvjesto mladih vođenih svojim župnicima i vjeroučiteljima program su započeli pobožnošću Križnog puta na brdu Krčmar (773). Križni put predmolio je preč. Mišel Grgurić, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja, dok su postaje predmolili mladi iz svih dekanata Gospićko-senjske biskupije. Na vrhu Krčmara sudionici su se malo odmorili, fotografirali se, a zatim se spustili u župnu crkvu Gospe Karmelske na svetu misu, piše na internetskim stranicama Gospićko-senjske biskupije.

Misu je predslavio biskup mons. Zdenko Križić u zajedništvu s ostalom braćom svećenicima. Pojašnjavajući prispodobu o sjemenu, biskup je uputio mladima riječi ohrabrenja. Naveo je primjer trave koja je izrastala usred asfalta i, usporedivši mlade s travom i njezinom snagom, potaknuo ih je na razmišljanje o snazi koju nose i kojom mogu mijenjati situacije oko sebe, a time i svijet. Biskup je mladima rekao kako se ne trebaju bojati zahtjevnosti Kristova puta i da budu oprezni s lakim alternativama, jer laki put nije uvijek i najbolji put. Naveo je primjer poznatih ljudi koji su imali veliko materijalno bogatstvo koje ih nije ispunilo, te su usprkos svemu što su posjedovali, sebi oduzeli život. Na kraju propovijedi, biskup Zdenko je rekao da se moli da svi prisutni mladi budu ono “četvrto zrno” koje pada na plodno tlo te daje urod.

Biskupijski zbor mladih animirao je svetu misu, ali je i kasnije svojim pjevanjem poticao mlade na veselje. Nakon završetka mise i blagoslova, o svom pozivu posvjedočio je bogoslov Karlo Špoljarić. Karlo je mladima govorio o svom životu i teškoćama, odlaženju od Crkve, ali i ponovnom vraćanju, otkrivanju ljubavi i prepoznavanju poziva na svećeništvo. Zatim su vlč. Goran Antunović i o. Marko Maglić mlade upoznali s događajem SHKM-a te ih pozvali na uključenje u organizaciju. Kako mladi i ostali prisutni ne bi bili gladni, pobrinuo se vlč. Nikola Turkalj, koji je osigurao velik broj obroka tijekom cijelog susreta.

Nakon dobrog ručka, mladi su se podijelili u grupe koje su bile razvrstane po bojama “ribica”, tj. akreditacijama. “Ribice” su sudjelovale u igrama na pet punktova gdje su odmjeravali snage u fizičkoj spremnosti, kreativnosti, asocijacijama i vokabularu. Dio s igrama završio je jednim zajedničkim “bansem” u kojem su bili uključeni svi mladi i nekoliko svećenika.

Susret je završio predstavljanjem Družbe sestara Presvetog Srca Isusova. Časna majka, s. Dobroslava Mlakić, kratkom prezentacijom upoznala je mlade s utemeljiteljicom Družbe, službenicom Božjom s. Krucifiksom Kozlić te prisutnošću sestara u Lici. Družba sestara Presvetog Srca Isusova djeluje u Lici 90 godina na skoro svim župama, i to kroz odgoj mladih i karitativnu djelatnost, a trenutno se nalaze u Ordinarijatu gdje vode domaćinstvo. Vlč. Josip Tomljanović, povjerenik za pastoral mladih, zahvalio se svima koji su pomagali u organizaciji susreta; od pomoći u kuhinji, postavljanju šatora, čišćenju prostora, zatim animatorima te najviše mladima koji su se odazvali.