Brojni vjernici i hodočasnici i ove su se godine okupili u Gospinom prasvetištu u Solinu uz solinski Jadro na blagdan Male Gospe, 8. rujna, kako bi zahvalili Blaženoj Djevici Mariji za njezin zagovor te molili za svoje najmilije. Procesiju i središnje euharistijsko slavlje ispred crkve Gospe od Otoka predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Dražen Kutleša u koncelebraciji s hvarskim biskupom mons. Rankom Vidovićem, provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Markom Mršom, župnikom i upraviteljem Svetišta Gospe od Otoka don Antom Čotićem i ostalim svećenicima, objavljeno je na stranicama Splitsko-makarske nadbiskupije.

„Danas nas je u ovom svetištu Gospe od Otoka sabrala živa vjera i zahvalnost Majci čije rođenje Crkva obilježava i slavi. Na svetkovinu Velike Gospe slavili smo slavni završetak Marijina zemaljskog života, a danas slavimo početak njezina života. Između jednoga i drugoga odvio se zemaljski život Presvete Djevice, skrovit i ponizan a izvanredan po Božjim izravnim zahvatima u Marijin život i po njezinoj živoj vjeri koja je učinila da se Božji naum spasenja ostvari u ovome svijetu“, kazao je nadbiskup Kutleša započinjući svoju propovijed u kojoj je govorio o živoj vjeri i o Mariji „zaštitnici vjere“.

„Crkva za Mariju kaže da je žena istaknute vjere, učenica koja u sebi sabire istine vjere i majka koja vjeru djece podržava i štiti. Marija je prije svega žena žive vjere koju je tijekom cijelog života živjela i od koje je crpla snagu za svagdanji život. Možemo se zapitati što je zapravo vjera? Što mi mislimo pod tim pojmom? Činjenica da su se tim pitanjima bavili najveći filozofski i teološki umovi govori nam da odgovor nije nipošto lagan ni jednoznačan. Filozofi i teolozi razlikuju sadržaj vjere od subjekata tj. osobe koja je jamac istinitosti onoga u što vjerujemo. Zaključuju da kršćanski pojam vjere obuhvaća oba elementa, i sadržaj i osobu: vjera uvijek vodi prema Nekome, razlog da u nešto vjerujem je u tome da vjerujem Nekomu. U bezuvjetnom i apsolutnom smislu takvu vjeru čovjek duguje samo i jedino Bogu i takvu vjeru Bog od čovjeka traži“, naglasio je nadbiskup.

Živa vjera podrazumijeva živ odnos s Bogom, iskustvo vjere, ne puko recitiranje Vjerovanja. „Ono što često puta uzmanjka u našemu životu je iskustvo vjere koje podrazumijeva živ odnos s Bogom, povjerenje u Osobu, ljubav prema Bogu, koja čini da bezuvjetno vjerujem njegovoj riječi: da vjerujem jer je On to rekao, da vjerujem iz ljubavi. Taj ‘Netko’ živi je Bog koji je u stanju oživjeti naša srca, učiniti silna djela u našemu životu kao što je učinio i u Marijinu životu. Nama je na zamjetljiv način progovorio po utjelovljenju svoga Sina te je cijela povijest spasenja, povijest njegove prisutnosti na zamjetljiv način. Vjerujem, dragi vjernici, da danas ne biste bili ovdje da životno, zamjetljivo niste iskusili Marijinu prisutnost i njezin zagovor u svome životu.“

Živa vjera vodi u slobodu. U tom je svjetlu podsjetio na riječi svetoga Ljudevita Montfortskoga koji za Mariju kaže da je toliko savršeno preobražena u Boga milošću i slavom, koja sve svece u nj preobraćuje, da niti što pita, niti hoće, niti čini što bi bilo protivno vječnoj i nepromjenjivoj Božjoj volji. „Ugledajmo se u nju i dopustimo Bogu da nas preobrazi na takav način da niti što pitamo niti što hoćemo što ne bi bilo u skladu s Božjom voljom. U tome je savršeno ostvarenje čovjekove slobode: htjeti samo dobro, biti nesposobni za zle izbore i čine. Sve dok mogu izabrati zlo ja nisam istinski slobodan čovjek. Rečeno modernim žargonom, samo se u tom savršenom ostvarenju čovjekove slobode dodiruju pro choice i pro life usmjerenja: izbor tada postaje, izbor za život.“ Nadbiskup je naglasio da je Marija pravi primjer u koji se treba ugledati kako vršiti volju Očevu.

„Božji plan s čovjekom izražen je u Mariji. Dogmatska konstitucija o Crkvi za Mariju kaže da je učenica koja u sebi ujedinjuje i odražava najveća načela vjere (usp. LG 65). Nerijetko se događa da vjernici kod kojih neprestano jača ljubav i štovanje prema Majci Kristovoj, i kad bi bili lišeni svake duhovne pomoći, ipak bi sačuvali cjelovitu vjeru. Svako od otajstava Marijina života izriče Božji plan s čovjekom. Njezino Bezgrješno začeće znak je nade palom čovjeku i zalog konačne pobjede nad grijehom. Njezin pristanak na utjelovljenje Sina Božjega znak je Božje dobrohotnosti u prihvaćanju čovjekove suradnje u njegovim naumima. Njezino djevičanstvo svjedoči da je Krist pravi Bog i pravi čovjek i poziv je nama da proširimo obzore vlastitog razumijevanja i oblikovanja ljudske spolnosti, majčinstva i očinstva“, podcrtao je mons. Kutleša. Nadbiskup je ohrabrio bračne parove da u teškim i kriznim vremenima ne gube nadu i ne odustaju jedno od drugoga već pogled usmjere k Bogu i ostanu vjerni obećanjima. „Tek je tada moguće otkriti Božji plan koji je uvijek čudesan i nadilazi naša nadanja.“

„Marija je učenica i učiteljica vjere. U trenutku kad je Gospodinu dala posvemašnji pristanak vjere, nije joj bilo otkriveno sve. Sabirala je i čuvala sve te iznimne događaje u svome srcu, živeći posve običnim životom i prepuštajući Bogu da se očituje. Blaženu Djevicu slavimo kao učiteljicu, koja, čuvajući u srcu riječi Gospodnje nas primjerom uči strahu Gospodnjem. Nju, budući da je slika evanđeoskog života, klečeći gledamo i učimo Boga nada sve ljubiti, njegove riječi stalno razmatrati i požrtvovno braći služiti. Kad pustimo Bogu da oblikuje naš život, kad ga oblikujemo po njegovoj riječi onda sve ono što vjerujemo postaje opipljivo u njemu, postaje zamjetljivo na nama razumljiv način, u našim životnim okolnostima i nadanjima. Marijin je pogled stalno usmjeren na Sina a nas stoljećima poziva: ‘Što god vam rekne, učinite’. U njezinoj školi možemo naučiti kako ljubiti i kako vjerovati“, kazao je splitski metropolit.

Na kraju svoje propovijedi nadbiskup se osvrnuo na potrošački mentalitet zbog kojega život nalikuje tržištu. „Ima svega i sve se prodaje ili kupuje.“ Stoga je upozorio vjernike da svrnu pozornost na ono što koristi duhu, a što tijelu jer će nas na kraju ovozemaljskog hoda Bog pitati: s kime smo stjecali i u što smo ulagali.

„Marija je prvakinja u služenju Bogu. Marija je uvijek bila na strani duha i na Božjoj strani. Blagdan njezina rođenja je ponuda i nama da razmislimo o vrijednosti života općenito i smislu svoga života. Zato na kraju draga braćo i sestre, nemojmo se zavaravati i ne dajmo se zavoditi idolima tijela. Bog traži od nas istinsku vjeru: da vjerujemo sve što kaže jer On to kaže. Poziva nas da razumom proničemo objavljene istine vjere jer nam i danas govori na zamjetljiv način“, poručio je nadbiskup Kutleša.

Na samom kraju misnog slavlja, koje je svojim pjevanjem uveličao Zbor Kraljice Jelene pod vodstvom Danijele Petrušić, vjernicima se obratio solinski župnik don Ante Čotić zahvalivši Ocu nadbiskupu na poticajnim i ohrabrujućim riječima, svim svećenicima koji su tijekom cijelog jutra ispovijedali te svima koji su na bilo koji način pridonijeli proslavi rođenja Blažene Djevice Marije. Misi su nazočili predstavnici gradskih i županijskih vlasti, solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, predstavnici Sabora i Vlade RH te različitih institucija i ustanova.

Euharistijsko slavlje završilo je himnom ‘Lijepa naša’, a prethodila mu je tradicionalna procesija s Gospinim kipom koju je meditativnim riječima animirao don Ante Mateljan. Proslava Male Gospe, koja se ujedno slavi i kao Dan grada Solina, završit će svečanim misnim slavljem u 18 sati koje predvodi vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan.