Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posvetio je u utorak 3. prosinca oltar i obnovljenu crkvu sv. Josipa na zagrebačkoj Trešnjevci.

Posveta je bila u ozračju osamdesete obljetnice blagoslova prvoga oltara, glavne oltarne slike sv. Josipa i crkvenih orgulja, koje je blagoslovio pomoćni zagrebački biskup Franjo Salis–Seewis, upravo na spomendan sv. Franje Ksaverskog 3. prosinca 1939.

Osvrnuvši se na prvo čitanje iz Nehemijine knjige, kardinal je u homiliji povezao povratak Izraelaca iz sužanjstva s povratkom bl. Alojzija iz zatočeništva u župu sv. Josipa. Naime, nadbiskup koadjutor Alojzije Stepinac blagoslovio je i otvorio ovu župu na Trešnjevci 20. lipnja 1937., a danas je ponovno prisutan u ovoj zajednici po moćima koje su ugrađene u novoposvećeni oltar. Kardinal je također pohvalio požrtvovnost, velikodušnost i zajedništvo svih koji su sudjelovali u obnovi ove crkve te je istaknuo da snaga Crkve leži upravo u zajedništvu vjernika i svećenika koje je vrlo prisutno u crkvi sv. Josipa.

U slavlju posvete sudjelovali su svećenici Trešnjevačkoga dekanata i svećenici koji su vršili pastoralne službe u župi sv. Josipa. Veliki broj ljudi svjedočio je važnom, te kako je nadbiskup istaknuo, crkvenom događaju koji se događa jednom u povijest župne zajednice. Veliki zbor sastavljen od pjevača iz svih pet zborova župe ravnao je liturgijskim pjevanjem.

Na kraju mise, upravitelj župe Damir Ocvirk zahvalio je svima koji su velikodušnim darom pomogli u obnovi crkve i koji su pomogli u pripremi za posvetu. Kao vidljivi znak povezanosti župe s nadbiskupijskom zajednicom, upravitelj župe i mladi predali su nadbiskupu novčani dar za potrebe Nacionalnog susreta hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu 9. i 10. svibnja 2020.

Radosno zajedništvo svih vjernika, svećenika i nadbiskupa nastavilo se na prigodnom domjenku u pastoralnim dvoranama župe.

IKA | Bitno.net