Svake posljednje nedjelje u travnju vjernici svih župa otoka Raba u procesijama u kojima se nosi križ, praćeni svojim župnicima, hodočaste u bivšu rapsku katedralu. Ove je godine dobivena suglasnost Nacionalnog stožera civilne zaštite za održavanjem procesije i misnoga slavlja u nedjelju 26. travnja. Svakog je župnika iz šest otočnih župa pratilo po četiri vjernika predstavnika župne zajednice, te je na taj način simbolično nastavljen stoljetni hod i proslavljen zavjetni blagdan Križi.

Riječ je o stoljetnom i zavjetnom blagdanu kojim su se Rabljani u 15. stoljeću zavjetovali, moleći za poštedu pod naletom zloglasne bolesti kuge. Dodatni biljeg procesiji daje i lik Čudotvorne Gospe Rapske koja se nalazi u samostanskoj crkvi Sv. Andrije sestara benediktinki, te se samo na taj dan svečano pronosi ulicama grada Raba do župne crkve gdje se kroz čitav mjesec svibanj vjernici okupljaju na molitvu i pobožnost pred Gospinim likom.

Proslava zavjetnog blagdana i procesija za “Križima” u nedjelju 26. travnja 2020.
Iako je običaj da lik Gospe nosi i potom misno slavlje u župnoj crkvi Uznesenja BDM predslavi krčki biskup, ove godine zbog posebne situacije procesija je održana, ali u jedinstvenom obliku. Uz posredovanje Stožera civilne zaštite grada Rab i biskupskog ordinarijata u Krku, a na inicijativu rapskog župnika mons. Mrakovčića, dobivena je suglasnost Nacionalnog stožera civilne zaštite za održavanjem procesije i misnoga slavlja. Svakog je župnika iz šest otočnih župa pratilo po četiri vjernika predstavnika župne zajednice, te je na taj način simbolično nastavljen stoljetni hod i proslavljen zavjetni blagdan Križi.

Mnogi su se vjernici, okupljeni u svojim obiteljima, pridružili ovom slavlju prateći izravan prijenos zahvaljujući emitiranju na Radio Rabu, te kanalu Rab Stream TV putem YouTube-a. Unatoč posebnim uvjetima, Rabljani su iskazali zahvalnost Križu Gospodinovu i Gospi Rapskoj pod čijom zaštitom stoljećima zavjetno hodočaste, moleći ove godine s posebnom nakanom za zaštitu zdravlja i života svih ljudi, te pomoć medicinskom osoblju koje ulaže svoje napore za pomoć oboljelima.

IKA | Foto: Jelena Hodak (RabDanas) | Bitno.net