Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristova, u četvrtak 10. lipnja, svečano euharistijsko slavlje u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u Varaždinu predvodio je varaždinski biskup Bože Radoš.

Biskup Radoš je misu slavio u zajedništvu s biskupom u miru Josipom Mrzljakom, te drugim svećenicima. Na velikom su slavlju sudjelovali mnogobrojni vjernici iz varaždinskih, kao i okolnih župa, redovnice te ovogodišnji prvopričesnici u bjelini iz Katoličke osnovne škole Svete Uršule.

Pozdravljajući okupljene vjernike na početku euharistije biskup Radoš je rekao kako na svetkovinu Tijelova na poseban način slavimo Onoga koji za sebe kaže da je Živi Duh koji je s neba sišao. Kruh koji će i danas sići među nas, koji je svaki put prisutan kada slavimo euharistijsko slavlje. Onaj tko blaguje ovaj kruh, živjet će uvijeke, poručio je biskup Radoš.

Slavlje je tradicionalno zaključeno svečanom tijelovskom procesijom ulicama i trgovima užeg centra grada Varaždina, uz molitvu i pjesmu. U svečanosti je tradicionalno sudjelovao velik broj vjernika, svećenika, redovnika i redovnica, a pokaznicu s Presvetim Oltarskim Sakramentom, koju je nosio biskup Radoš, pratili su uobičajeno članovi Varaždinske građanske garde.

U katedrali Uzvišenja svetog Križa u Sisku misno slavlje je predvodio sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Markom Cvitkušićem, kancelarom mr. Jankom Lulićem, katedralnim župnikom preč. Markom Karačom i vlč. Milanom Begićem, a služio je đakon Tomislav Vojvodić.

U homiliji biskup je poručio kako je Crkva uvijek živjela od Euharistije, Isusove oproštajne večer te kako se kroz povijest i u različitim krajevima mijenjala forma, ali bit je ostala ista do danas, a to je: „opunomoćeni predvoditelj slavlja uzima kruh i vino i izgovara nad njima Isusove riječi te narod otada časti Krista koji je u tim darovima prisutan u svojem Tijelu i Krvi, kojima se pričešćuju i svećenici i vjernici. Primiti svetu Pričest znači primiti uskrsnulog Krista“, rekao je biskup.

Propovjednik je ustvrdio i kako je to osobito teško danas u tzv. pluralnom društvu. „Često se zna čuti kako je vjera naša privatna stvar, intimna i subjektivna. Ona dakle treba određivati naš unutarnji i privatni život, ali – to jest istina, međutim iz toga se izvodi posve pogrešan zaključak – da vjera, vjernik i vjerski stavovi nemaju mjesta u današnjem društvu. Civilno i crkveno strogo se dijeli pa naše zauzimanje za neke naše vrijednosti mnogi tumače kao presezanje u domenu koja je nama zabranjena, gdje mi nemamo što reći niti tražiti. To dakako nije istina! Mi smo kršćani i u svojoj sobi, kad se osobno molimo, i u crkvi kad se molimo zajedno i slavimo sveta otajstva, ali mi smo kršćani i u školama, tvornicama, uredima, na radnim mjestima i javnim prostorima, u medijima, u športu, u glazbi, u zdravstvu, u svim segmentima života i društva”, rekao je Košić.

Nakon misnoga slavlja slijedila je tijelovska procesija oko katedrale te kroz gradski park, a misu i procesiju je animirao katedralni zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković.