Forum

U splitskom studentskom domu Brune Bušića od 22. do 29. rujna održao se Forum +, prvi Forum mladih katolika Hrvatske. U organizaciji civilnih udruga SKAC_St iz Splita i SKAC Palma iz Zagreba, s ciljem umrežavanja, educiranja i informiranja, Forum+ je okupio 50 mladih iz svih krajeva Hrvatske, a koji su kroz razne organizacije, projekte i inicijative aktivni u društvu, te se zalažu za promicanje pozitivnih društvenih vrijednosti s temeljem u katoličkom nauku i vjeri.

Tematski određen kroz tri cjeline – upoznavanje specifičnog položaja mladih u društvu, ukazivanje na mogućnost i potrebu aktiviranja mladih u svim segmentima društva, te upoznavanje suvremenog jezika društvene uključenosti, Forum je ponudio niz izazovnih tema. „Mladi i društvena uključenost“, „Komunikacija s medijima“, „Osnove debatiranja“, „Argument kao temelj rasprave“, „Građanske inicijative i projekti“ samo su neki od trinaest izlaganja nakon kojih su održani „forumi“ – vođene rasprave i popratne interaktivne radionice. Marijana Petir, Božo Skoko, Sophia Kuby, don Damir Stojić, fra Ante Vučković, don Saša Ilijić, Ladislav Ilčić, Krešimir Miletić, Petar Balta, Siniša Pucić te mladi aktivisti iz udruženja World Youth Alliance zaintrigirali su mlade za iskreno i pronicljivo promišljanje stanja društva u kojem se nalaze i u kojem djeluju, educirali ih za kvalitetnu akciju i potaknuli na osmišljavanje konkretnih budućih projekata.

U društvu koje je žedno pozitivnih inicijativa utemeljenih na općeljudskim vrijednostima i koje s pravom očekuje od mladih da svojim entuzijazmom i elanom pokrenu nove pozitivne promjene, okupljeni mladi zaključili su kako je prostor za djelovanje dovoljno velik za sve ideje i projekte koje je Forum+ u svojih osam dana potaknuo, kako na razini njihova dosadašnjeg rada, tako i na razini umreženog djelovanja na razini cijele države.

Bitno.net