RASPORED PROJEKCIJA

Evo gdje možete pogledati dokumentarni film ‘Stepinac: kardinal i njegova savjest’!

U hrvatskim kinima započela je projekcija filma ‘Stepinac: kardinal i njegova savjest’

Bitno.net

Dokumentarni film redateljice i scenaristice Višnje Starešine – „Stepinac: kardinal i njegova savjest” – počinje s prikazivanjem u kinima!

U filmu je ispričana priča o životu Alojzija Stepinca, kako se kao čovjek i zagrebački nadbiskup nosio s najvećim izazovima 20. stoljeća, o globalnom i univerzalnom značenju njegova djela, o korijenu kontroverzi koje ga prate do današnjih dana, o relevantnosti njegova primjera i univerzalnosti njegovih poruka u današnjem vremenu. To je ujedno priča o hrvatskoj i europskoj povijesti 20. stoljeća, kao neizostavnom kontekstu djelovanja.

Na premijeri koja je 8. veljače održana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, redateljica i scenaristica dokumentarca Višnja Starešina izjavila je da joj je ideja vodilja bila napraviti film koji će pokazati po čemu je Stepinac u svoje doba bio globalno relevantan, a ne samo na našim lokalnim razinama.

Od trenutka kada je izabran za najmlađeg biskupa na svijetu, preko njegovih antirasnih propovijedi koje su dopirale iz pokorene Europe (iz NDH) do slobodnog svijeta kao raritet, preko suđenja koje ga je učinilo globalno poznatim i čija je osuda izazvala velike prosvjede od New Yorka do Chicaga i Dublina koji su tražili njegovo puštanje na slobodu. Naposljetku u trenutku njegove smrti vodeći komentatori su se pitali što će se sada dogoditi između Crkve i komunističkih režima.”

“Ideja je bila pokazati ono što se kod nas nije znalo ili je zaboravljeno, da Stepinac nije pripadao niti Krašiću, niti samo Hrvatskoj, da je njegova relevantnost zaista bila u njegovo vrijeme svjetska i da njegove poruke i njegovo nasljeđe i danas mogu poslužiti kao putokaz u mnogim situacijama”, zaključila je Višnja Starešina.

Uz svjedočanstvo obitelji Renate Bauer, koja je preživjela progon Židova zahvaljujući mreži pomoći koju je organizirao kardinal Stepinac, u filmu govore povjesničari Robin Harris (koji je jedno vrijeme pisao kolumne za naš portal) kao središnji sugovornik, zatim Jure Krišto, Ivo Banac, Esther Gitman te mlada povjesničarka Naida Mihal Brandl koja istražuje povijest Židova na prostoru bivše države. Film donosi i izjave osobnog tajnika pape Ivana Pavla II., kardinala Stanislawa Dziwisza, zatim kardinala Josipa Bozanića te varaždinskog biskupa u miru Josipa Mrzljaka, koji je kao dječak i kasnije boravio u Krašiću za vrijeme Stepinčeva zatočeništva.

Producentska kuća Interfilm odriče se svog prihoda od prodaje kino ulaznica te ga želi donirati za obnovu u potresu oštećene katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije.

„Odluku smo donijeli odmah nakon potresa koji je pogodio Zagreb, ali smo čekali s njezinom objavom zbog neizvjesnosti oko epidemije i otvaranja kina. Donaciju namjeravamo realizirati nakon što distributer BLITZ isplati Interfilmov dio prihoda, tako što ćemo cijeli iznos uplatiti  za obnovu Katedrale,  na pripadajući  žiro-račun“, rekao je direktor Interfilma dr. sc. Ivan Maloča.

Film scenaristice i redateljice Višnje Starešina nastao je u produkciji Interfilma u suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem.

Donosimo raspored projekcija!