Slavonski episkop Jovan Ćulibrk na poziv požeškog biskupa Antuna Škvorčevića sudjelovao je u petak 18. ožujka na središnjem biskupijskom molitveno-pokorničkom slavlju Dana obnove čišćenja povijesnog pamćenja i spomena mučenika u Jasenovcu.

Tom prigodom episkop Jovan uputio je okupljenim vjernicima svoju riječ u kojoj je podsjetio na spomen Isusove smrti i uskrsnuća u svetoj euharistiji po kojoj postajemo njegovim tijelom i dionicima spasonosnog trpljenja.

Kroz tri biblijske slike (Lotov izlazak iz Sodome, Kristovo umiranje na križu i njegovo preobraženje na gori Tabor) naglasio je potrebu za istinskim kršćanskim preobraženjem. Spomenuo je kako se nalazimo na strašnom mjestu stradanja mnogih ljudi u vrijeme II. svjetskog rata, a križ postavljen u jasenovačkoj crkvi od ostatka izgorjelih greda njezine krovne konstrukcije koji nosi natpis 1991. podsjeća i na najnovija stradanja te je zamolio oprost riječima: “Oproštaj dajem, ali isto tako oproštaj molim. Jer nema onoga koji oprašta, a da mu ne bude oprošteno. Praštanje je znak da smo istinski hrišćani, da smo se istinski preobrazili”, rekao je episkop Jovan, zahvalivši na kraju svoga govora biskupu Škvorčeviću što ga je pozvao na to slavlje.

Biskup Škvorčević zahvalio je episkopu Jovanu “za riječi iskrene vjere i kršćanske nade” i na “bratskoj potpori da ovdje zajedno s njime svi posvjedočimo koliko nam je stalo do toga da povijesne rane zla i ubojstava zaliječimo zajedničkim svjedočenjem Bogu, a onda i jedni drugima”.

Ovo nije prvi put da episkop Ćulibrk naglašava opraštanje i pomirenje kao ključne stavke odnosa prema Jasenovcu. U intervjuu za Večernji list otprije godinu dana, Ćulibrk je istaknuo kako je Jasenovac “izuzetno mjesto koje treba molitve, praštanja, posjeta i ublažavnja rana”, naglasivši kako to “jedino Crkva može učiniti”.

Tom je prilikom istaknuo kako velikog saveznika u Crkvi u Hrvata ima kod biskupa Antuna Škvorčevića.

“Nadam se da ćemo korak po korak doći do pravog razumijevanja. Ne može se ponašati jugoslavenski i cijelo pitanje svoditi na  pitanje srpsko-hrvatskih odnosa. To je jugoslavenski primitivizam” zaključio je tom prilikom episkop Srpske pravoslavne crkve.

Tino Krvavica, IKA | Bitno.net