Sedamdesetak redovnica i redovnika koji djeluju na području Dubrovačke biskupije susreli su se na Uskrsni ponedjeljak s monasima i monahinjama Srpske pravoslavne Crkve koji žive na širem području Trebinja, objavila je internetska stranica glasnika Mostarsko-duvanjske biskupije Crkva na kamenu.

Kako je prenijela stranica, “s redovnicima i redovnicama išao je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a u Trebinju ih je dočekao vladika Grigorije Durić, episkop zahumsko-hercegovački i primorski”.

Vladika Grigorije bio je domaćin susreta te je cijeli dan proveo s gostima pokazujući im znamenitosti svoje eparhije: ženski manastir svetih apostola Petra i Pavla nadomak Čičeva i muški manastir Tvrdoš koji je posvećen Uznesenju Presvete Bogorodice.

“Euharistijsko slavlje u katoličkoj katedrali Rođenja Blažene Djevice Marije predvodio je biskup Uzinić, a na slavlju su bili i pravoslavni monasi i monahinje te vladika Grigorije. Dobrodošlicu svima poželio je župnik i biskupski vikar za Trebinjsko-mrkansku biskupiju don Ivo Šutalo”, piše Crkva na kamenu.

“U homiliji je biskup Uzinić skrenuo pozornost kako postoje oni koji su ostali kod Kristova groba, pa su Krista susreli i povjerovali u Uskrsnuće kao i oni koji su prazan grob zbog materijalnih i drugih interesa protumačili na svoj način. Obraćajući se osobama posvećenog života, u kontekstu krize redovništva, postavio im je od prije poznato pitanje: Zašto smo mi ostali?, te ih potaknuo na promišljanje odgovora. Otkrivanje pravih razloga zbog kojih su ostali u redovništvu ili monaštvu povezano je i s time da onda mogu zaista biti to što jesu. A potom, bez obzira na međusobne razlike te zahvaljujući temeljnoj sličnosti koja ih sve povezuje a to je vjera u uskrsnuće Isusa Krista, posvjedočiti Krista svima”, prenosi stranica.

U dvorani Centra za filozofiju i teologiju u Trebinju održana su dva predavanja, a moderator je bio predsjednik Centra o. Vladan Perišić koji je pozdravio sve nazočne. Predavači, s. Katarina Maglica, vrhovna glavarica Sestara dominikanki Kongregacije svetih anđela čuvara iz Korčule i otac Vukašin Milićević, asistent na Grupi za sistematsko bogoslovlje Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, govorili su na temu “Misija Crkve u XXI. stoljeću”.

Dubrovačke redovnike i redovnice na objedu u eparhijskom domu ugostio je vladika Grigorije koji je, poželjevši im još jednom dobrodošlicu, kazao kako je u tom domu uvijek bilo katolika, ali nikada toliko. Za uspomenu na ovaj susret vladika je biskupu darovao posebno napravljen križ, a biskup je, uz veliko uskrsno jaje, episkopu darovao posudu iz ljekarne samostana Male braće koja ove godine slavi 700. obljetnicu, i sol iz Stona.

Slijedio je obilazak sabornog hrama posvećenog Preobraženju Gospodnjem koji je izgrađen u periodu od 1888. do 1908. godine, te Muzeja Hercegovine koji ove godine proslavlja 65. obljetnicu.

Susret je završio posjetom Hercegovačkoj Gračanici odnosno crkvi Blagovještenja koja predstavlja treću po redu repliku manastira Gračanica na Kosovu. Crkva se nalazi na brdu u istočnom dijelu Trebinja, koje je kroz povijest predstavljalo mjesto hodočašća i mira i s kojega se pruža prekrasan pogled na cijeli grad.

Nakon Uskrsa, koji su ove godine pravoslavni i katolici slavili na isti datum, pravoslavne crkve odzvanjale su uskrsnim pjesmama katolika i pravoslavnih, blagoslove su dijelili i episkop i biskup, a čestitke Uskrsa ili Vaskrsa su se izmjenjivale, piše Crkva na kamenu o ovom susretu koji ocjenjuje povijesnim.

Bitno.net