Dvije godine poslije knjige Božje je ime Milosrđe, objavljene u preko 100 zemalja, te prošle godine objavljene knjige Oče naš, novi veliki izdavački projekt obilježit će pontifikat pape Franje u 2018. godini: knjiga intervju Bog je mlad, čija će svjetska premijera biti u utorak 20. ožujka. Istoga dana bit će objavljeno i hrvatsko izdanje knjige u izdanju nakladničke kuće Verbum, koja je od samoga početka uključena u ovaj međunarodni projekt istodobnog objavljivanja nove Papine knjige, zajedno s vodećim svjetskim izdavačima kao što su talijanski Piemme-Mondadori, američki Random House, španjolski Editorial Planeta, njemački Herder itd.

Papa Franjo u ovoj knjizi svim ljudima upućuje i na srce stavlja oslobađajuću poruku koja nadilazi sadašnjicu i zacrtava budućnost kako bi se istinski obnovio svijet u kojem živimo. U hrabru, iskrenu i otvorenu razgovoru s Thomasom Leoncinijem Papa se obraća ne samo mladima cijeloga svijeta, unutar i izvan Crkve, nego i svima odraslima koji imaju odgajateljsku ulogu, ulogu vodstva u obitelji, u župama i biskupijama, u školi, u svijetu rada, u udrugama i u najrazličitijim ustanovama.

Njegova se promišljanja odvažno, mudro i gorljivo bave važnim temama današnjice – od onih najintimnijih do onih vezanih za društveno i javno područje. Ispreplićući duhovne poticaje te vlastite uspomene i predviđanja, papa Franjo u knjizi tako dotiče mnoge suvremene izazove kao što su odnosi među generacijama, perspektive mladih, strahovi i snovi, površno življenje, ovisnosti, moda i ljepota, depresija, bullying, plastična kirurgija, potreba da se bude vidljiv na društvenim mrežama, lažne vijesti itd. Knjiga Bog je mlad odiše perspektivom i nadom te zasigurno može poslužiti obogaćenju svakog čovjeka, kao i boljem razumijevanju u obiteljima i društvu.

Verbumovo hrvatsko izdanje bit će dostupno u svim boljim knjižarama već od prvoga dana svjetske premijere 20. ožujka 2018., a knjigu je moguće naručiti preko web knjižare verbum.hr.

Jorge Mario Bergoglio

Rođen u Buenos Airesu 17. prosinca 1936., od 13. ožujka 2013. rimski je biskup i 266. papa Katoličke Crkve.

Dana 13. ožujka 2015. napravio je odlučujući korak u svojemu pontifikatu proglasivši Svetu godinu milosrđa. Tom je prigodom dao u tisak svjetski bestseler Božje je ime Milosrđe. Razgovor s Andreom Torniellijem (2016.), koji je objavljen u preko stotinu zemalja.

Dana 6. listopada 2016. najavio je XV. redovnu opću skupštinu Biskupske sinode o „mladima, vjeri i razlučivanju zvanja“, koja će se održati u Vatikanu od do 28. listopada 2018., stavljajući pitanje mladih u središte svojega pastoralnog djelovanja i svojega učiteljstva.

Thomas Leoncini

Rođen je 1985. Novinar i pisac, zauzet u proučavanju psiholoških i društvenih modela; njegov razgovor sa Zygmuntom Baumanom objavljen je u knjizi Nati liquidi (2017.), posljednjemu, postumno objavljenom djelu poznatoga sociologa, prevedenom na dvanaest jezika.

IZVADAK IZ KNJIGE

Čini se kao da su odrastanje, starenje i sazrijevanje nešto loše. To je sinonim za istrošen i neispunjen život. Danas, izgleda, sve treba ušminkati i zamaskirati. Kao da samo življenje nema smisla. Nedavno sam govorio o tome kako je tužno to što bi neki htjeli napraviti lifting i na srcu! Kako je žalosno što netko želi izbrisati nabore tolikih susreta, tolikih radosti i žalosti! Odrasli se prečesto prave mladima, osjećaju potrebu spuštati se na razinu adolescenata, a ne shvaćaju da je to zavaravanje. To je đavolska igra. Ne mogu razumjeti kako se odrasli može nadmetati s dječakom, no nažalost to se sve češće događa. Kao da odrasli kažu: „Ti si mlad, imaš velike mogućnosti i velika očekivanja, ali ja hoću biti mlađi od tebe, mogu to, mogu se pretvarati da sam mlađi te da sam i u tome bolji od tebe.“

Ima previše roditelja koji su u glavi adolescenti, koji se vječito igraju površna, prolazna života pa svjesno ili nesvjesno svoju djecu pretvaraju u žrtve te izopačene igre površnosti. Jer s jedne strane podižu djecu usmjerenu prema kulturi površnosti, a s druge ih odgajaju sve više iskorijenjene, u društvu koje nazivam upravo „iskorijenjenim“.

Pred nekoliko sam godina u Buenos Airesu uzeo taksi: vozač je bio silno zabrinut, gotovo očajan, odmah mi se učinilo da je uznemiren. Pogledao me u retrovizoru i rekao mi: „Vi ste kardinal?“ Potvrdio sam, a on je nastavio: „Što da radimo s ovim mladima? Više ne znam kako postupati sa svojom djecom. Prošle subote vozio sam četiri jedva odrasle djevojke u dobi moje kćeri; imale su četiri vrećice pune boca. Pitao sam ih što će sa svim tim bocama votke, viskija i ostaloga; odgovorile su: ‘Idemo doma pripremiti se za noćni provod.’“ Ta me priča potaknula na ozbiljno razmišljanje: te su djevojke bile kao siročad, izgledale su bez korijena, htjele su izgubiti i svoje tijelo i vlastiti razum. Da bi si osigurale zabavnu večer, morale su tamo doći već pijane. Ali što znači doći na noćni provod već pijan?

Znači doći pun iluzija i s tijelom kojemu se ne zapovijeda, tijelom koje ne odgovara glavi i srcu, tijelom koje odgovara samo nagonima, tijelom bez pamćenja, tijelom sazdanim samo od propadljiva mesa. Bez glave i bez srca ništa smo, ništa smo ako se bez razuma prepuštamo nagonima. Razum i srce nas međusobno zbližuju na stvaran način, a zbližuju nas i s Bogom jer možemo misliti na Boga i možemo odlučiti tražiti ga. Razumom i srcem možemo razabrati kome je loše, poistovjetiti se s njime, možemo postati nositelji dobra i altruizma. Nikada nemojmo zaboraviti Isusove riječi: „Tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslužitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga. Jer ni Sin Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge“ (Mk 10,43–45).

© Verbum, Split, 2018.

Knjigu Bog je mlad moguće je nabaviti u knjižarama Verbum i preko web knjižare www.verbum.hr, a više o njoj možete saznati na linku ovdje.

Bitno.net