Sestra Edita Marija od Križa, poznata i kao Edita Majić, hrvatska glumica koja je prekinula karijeru kako bi se posvetila redovništvu u klauzurnom samostanu bosonogih karmelićanki, odlučila je još radikalnije služiti Bogu i ući u pustinjački način života, doznaje Bitno.net.

To je za naš portal potvrdila i majka redovnice, Jadranka Kanajet, koja nam je rekla kako njezina kći o tome razmišlja već dulje vrijeme i kako je napustila samostan u Avili da bi otišla na jedno osamljeno mjesto, sve uz dozvolu svoje poglavarice i biskupa.

„Već dugi niz godina ona je osjećala da je Bog zove na drugačiji i radikalniji način življenja. Od samog početka znala je i koji je to način. Bilo je to pustinjaštvo. Život van samostana na pustom i osamljenom mjestu, nenaseljenom i u samoći. Godinama se molila i pitala, želi li Bog to zaista od nje? Pustinjaštvo? Kako to ostvariti, kako izići iz samostana, kamo poći?“, kaže nam gospođa Kanajet.

Sestra Edita Marija od Križa, kaže nam njezina mati, znala je „da ona sama, bez Božje volje i pomoći ne može ostvariti čežnju za pustinjačkim načinom življenja“.

„Uz njenu molitvu, čitanja knjiga o svecima pustinjacima i općenito o pustinjaštvu, njezina čežnja je iz dana u dan sve više rasla. I tako sedam godina. Edita je čekala. Čekala je volju Božju.

Bog nije odustao o namjere da ga Edita slijedi. I zbilo se prije tri mjeseca. Edita je pristala na suradnju s Gospodinom. Odlučila je postati Njegovom pustinjakinjom“, rekla nam je Kanajet.

Edita Majić je, kaže ona, „odlučila slijediti svog Krista, biti u samoći što bliže njemu, uronjena u ljubav, Kristovu ljubav bez dvojbi i straha od nepoznatog. Znala je da ide ususret svom nebeskom zaručniku Isusu Kristu i njezina radost je nemjerljiva“, priča majka karmelićanke, sada pustinjakinje.

Ona naglašava i kako je sestra Edita dobila „sve potrebne dozvole biskupa, časne majke, sestara“. Uz njihov blagoslov napustila je svoj dotadašnji samostan kojem je provela 13,5 godina.

Pitali smo majku redovnice gdje se ona nalazi sada.

„Uz pomoć biskupa pronašla je mjesto i kuću u kojoj se sada nalazi. Kuća se nalazi na brdu, na osami jednog šumskog kraja i zove se Desierto de Cristo Rey (Pustinja Krista Kralja). Za sada je tu. Trenutačno su u realizaciji projekti koji rješavaju njezino dugoročno življenje pustinjaštva u skladu s Božjim planom i naumom“, odgovorila nam je.

Jadranka Kanajet kaže kako je preponosna na svoju kćer i kako se „divi njezinoj snazi“.

„Divim se njezinoj snažnoj ljubavi prema Kristu, ljubavi za sve duše, divim se dugim i neprestanim molitvama za spas svih propalih duša. Znam da to što Edita posjeduje, može, čini, nije po njezinoj snazi i volji. To je Bog! On je krijepi, ljubi, voli. Zapravo ona nije sama, ona je neprestano s Njim! Beskrajno sam mu zahvalna za sve što čini za nju. Zahvalna sam mu što mi je preko Edite darovao jedan novi život u kojem sam ga pronašla. Usrećio me i blagoslovio. Hvala mu i slava!“, poručuje.

“Pustinjaci su oni kršćani koji su se nošeni željom za kršćanskim savršenstvom povukli iz društvenog života na samotna, najčešće pusta i neodređena područja”, pisao je mons. Juraj Batelja u svojem radu “Osobitosti pustinjačke duhovnosti”.

“Monaška je duhovnost već u svom nastajanju obilježena dubokim bogotražiteljskim smislom. Jedini njezin cilj jest ljubiti Boga. Ostvariti ljubav za Boga i u Bogu bijaše prostor kršćanskog vježbanja starih monaha. A to vježbanje, tj. htjeti se potpuno izručiti i prepustiti vodstvu Duha Svetoga, uključuje čitav ljudski život, sve njegove pojavnosti, etape i slojeve. Za njih se kršćanski život ostvaruje u shvaćanju i iskustvu Božje ljubavi. Upravo zato ih je želja za posvemašnjim služenjem Bogu nagnala na traženje takvog životnog prostora gdje će moći nesmetano tražiti i naći Boga ljubavi”, napisao je Batelja.

Sestri Editi Mariji od Križa zahvaljujemo što se usudila potpuno prepustiti vodstvu Duha Svetoga i preporučujemo se u njezine molitve.

I mi molimo za nju i njezinu ustrajnost u teškom pustinjačkom pozivu.

*Više o životu Edite Marije od Križa možete pročitati OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net

Copyright Bitno.net, sva prava pridržana.