Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić je u prigodi dodjele odluka za stipendiranje korisnika Nadbiskupijske zaklade „Dr. Nikola Dogan“ 23. studenoga u Đakovu, novinarima komentirao medijske napise o navodnoj smjeni zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i postupak proglašenja svetim kardinala Alojzija Stepinca.

Nadbiskup Hranić demantirao je medijske napise o smjeni kardinala Bozanića i dolasku biskupa Dražena Kutleše na njegovo mjesto u Zagreb. Pojasnio je da su kardinal Bozanić i biskup Kutleša išli u posebne audijencije kod Pape zbog problematike s kojom se susreću u svojim biskupijama. „Ne znam točno o kojim su temama razgovarali, ali sigurno da biskup ne ide Papi da mu oduzima vrijeme, nego s nekim razlogom. Hvala Bogu da nisam imao razlog da moram tražiti audijenciju kod Svetog Oca i rješavati neke probleme“, izjavio je nadbiskup Hranić.

Komentirajući postupak proglašenja svetim kardinala Alojzija Stepinca, nadbiskup Hranić istaknuo je da je svima postalo jasno da je Stepinčeva kanonizacija sa čisto crkvenoga pitanja iz Kongregacije za proglašenje svetih i blaženih skliznula na političko područje, „da je nažalost kardinal Stepinac postao element crkvene politike i udobrovoljavanja pravoslavne strane, a tu su ozbiljni problemi i napetosti koji su nastali unutar pravoslavnog svijeta“.

„Žao mi je, kardinal Stepinac koji je bio mučenik zbog vjernosti Papi, ja vjerujem da on kao svetac s neba to dragovoljno prihvaća, ne kao mi ljudi ovdje u Hrvatskoj. Mnogima može izgledati da je svejedno kada će on biti proglašen svetim, nama nije. Ja nažalost ne vidim da se jako približio dan njegova proglašenja svetim, premda nam je Papa rekao da to nećemo dugo čekati“, mišljenja je đakovačko-osječki nadbiskup.

IKA | Bitno.net