Nakon stanke od dvije godine, zahvaljujući zajedničkom trudu brojnih duša koja su posljednjih mjeseci marljivo radile i davale sebe u organizaciju, ostvario se dugo očekivani slavljenički duhovni koncert humanitarnog karaktera, Rijeka milosti 3. U gradu na Rječini, u perivoju svetišta Majke Božje Trsatske, veliki broj vjernika – od najmlađih do onih malo starijih, okupio se u nedjelju 19. lipnja, kako bi kroz molitvu i pjesmu slavili Boga.

Koncert nisu propustili riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić i riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić koji su svojim dolaskom potvrdili vrijednost ovog glazbeno-molitvenog, ali i humanitarnog projekta. Organizator događaja bio je Ured za pastoral mladih Riječke nadbiskupije kojemu su u organizaciji pomogli brojni volonteri, pokrovitelji i donatori.

Prikupljeni novac od prodaje karata i dobrovoljnih prihoda namijenjen je Prihvatilištu za beskućnike “Ruže sv. Franje”. Cilj koncerta bio je, kako su istaknuli organizatori, prije svega slaviti Boga, ali u taj molitveno slavljenički program uključiti i pomoć potrebitima. Upravo tako se ostvaruju dvije zapovijedi ljubavi na koje nas Gospodin poziva – da ljubimo Boga i da ljubimo brata čovjeka, istaknuo je vlč. Ivan Seletković, povjerenik za mlade Riječke nadbiskupije.

Tema ovogodišnjeg koncerta bila je Crkva, a slavljenički koncert izvrsna prilika da svi, a posebno mladi, na svoj način doprinesu i sudjeluju u sinodalnom hodu Crkve, čija su tri koraka – zajedništvo, sudjelovanje i poslanje, bila vidljiva tijekom organizacije koncerta kao i samog događaja. Geslo Rijeke milosti 3 bio je: “Sol zemlje i svjetlo svijeta”. “Kada želimo biti sol zemlje i svjetlo svijeta znači da želimo biti autentični kršćani, koji ljube Boga i brata čovjeka”, poručio je vlč. Seletković, a veliki broj okupljenih to je i pokazao.

Marijino svetište ugostilo je neka od najpoznatijih imena hrvatske kršćanske glazbe, kao što su bend Amorose, Petar Buljan, sestre Palić i Vanessa Mioč. Svi su oni došli s jednim, zajedničkim ciljem – staviti Boga u središte, služiti Gospodinu po darovima koji su im dani i tako, uz pjesmu i u zajedništvu, ohrabriti i zapaliti mnoga srca koja će nastaviti još jače izgarati za Njega.

Realiziracija koncerta ne bi bila moguća bez pomoći svih koji su se na bilo koji način uključili i tome doprinijeli. Vlč. Seletković i sestra Mirjam Jerković, zamjenica povjerenika za mlade, pozdravili su i zahvalili izvođačima, te svima koji su svojim vremenom i srcima na bilo koji način pomogli, kao i onima koji su dolaskom podržali ovaj događaj te pomogli da rijeka milosti poteče gradom na Rječini.

Zahvalili su i pastirima Riječke nadbiskupije, riječkom nadbiskupu mons. Ivanu Devčiću i riječkom nadbiskupu koadjutoru mons. Mati Uziniću, kao i gvardijanu Trsatskog svetišta fra Krunoslavu Kocijanu zahvaljujući kojemu se koncert održao u svetištu Majke Milosti od časne Nazaretske kućice. U pozdravnoj i zahvalnoj riječi nisu izostavljeni svećenici, redovnici i redovnice, a na poseban način pozdravili su i jako važne goste koncerta – beskućnike grada Rijeke.

Nisu izostavili spomenuti jedan jako važan detalj – 24-satno bdjenje pred Presvetim koje su organizirali mladi iz Centra “Bl. Miroslav Bulešić”, za uspješnost i plodnost koncerta, kao i sve molitelje iz cijele Hrvatske koji su ovih dana molili, prikazivali mise, zagovarali za sve okupljene, za beskućnike, za grad Rijeku, a to su činili i na samom koncertu, pred Presvetim koje je cijelo vrijeme bilo izloženo u Auli Ivana Pavla II. Iznad svih, zahvalili su dragomu Bogu, za koga i zbog koga je ovo molitveno slavlje u zajedništvu organizirano.

Upravo kako bi se ostvario molitveno-slavljenički duh, ovaj događaj bio je bogat sadržajem – od slavljenja, pjesme, molitava i meditacija, a najdirljiviji trenutak bio je izlaganje Presvetog Oltarskog Sakramenta i klanjanje predvođeno studentskim kapelanom fr. Ivanom Dominikom Iličićem, te paljenje svjećica koje su vizualizirale da ovaj grad i ova naša Domovina žele biti, po uzoru na Krista, ‘sol zemlje i svjetlo svijeta’.

Prvu baklju je u ime svih beskućnika zapalio Dragan, korisnik Prihvatilišta, od kojeg se svjetlo proširilo na cijeli perivoj Svetišta, pokazujući da se Kristova svjetlost želi širiti preko svake osoba, i da ova okupljena srca žele gorjeti za Gospodina.