Ulaskom kardinala izbornika u konklave u utorak, 12. ožujka u 16.30 sati započela je u Dubrovniku neprestana molitva za izbor novoga pape.

Dubrovački biskup Mate Uzinić pridružio se toj molitvi u crkvi sv. Josipa u katedralnoj župi gdje su vjernici s katedralnim župnikom dr. don Stankom Lasićem u to vrijeme započeli čitanje Biblije Starog zavjeta. Prije čitanja biskup Uzinić je predmolio molitvu za izbor pape i litanije Duhu Svetom, a zatim, kao prvi čitač, počeo čitanje knjige proroka Izaije.

Katedralna župa u Dubrovniku već četvrtu godinu u korizmi organizira čitanje Biblije na način da se zainteresirani čitači izmjenjuju kroz nekoliko dana svakih pola sata. Kako su se ove godine odlučili za čitanje proročkih knjiga, za bolje razumijevanje onoga što čitaju vjernici su se priremali slušajući dva predavanja o tim knjigama dr. fra Bože Lujića.

S obzirom na to da se vrijeme početka čitanja Biblije poklopilo s vremenom početka konklava i svoje čitanje Biblije zaodjenuli su u molitveno ruho s nakanom za izbor novog Pape. Tako su se pridružili molitvenoj mreži „Dubrovnik moli za novog Papu” koja će trajati do objavljivanja vijesti da je papa izabran. U cjelodnevnoj molitvi u svojim domovima i crkvama sudjeluju dubrovački svećenici, redovnici, redovnice, vjernici okupljeni u molitvenim zajednicama, crkvenim pokretima, mladi u školama, članovi biskupijskih vijeća, župnih zborova, kao i svi koji su se odlučili pridružiti toj molitvi. Najmanji broj do sada prijavljenih molitelja po jednom terminu od pola sata je četiri, a najveći više dvadeset.

U župi sv. Križa u Gružu dan uoči početka konklava počelo je 24-satno klanjanje na istu nakanu, a u drugim župama svećenici i vjernici molitve križnog puta, krunice, euharistijska klanjanja i druge oblike zajedničkih molitava tijekom konklava mole s nakanom – za izbor novoga Pape. (ika/bitno.net)