Don Mladen Parlov, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu, za Laudato.hr je izjavio kako je zbog koronavirusa u većini zapadnih zemalja, uključujući i crkvene osobe, zavladala panika koja dokazuje da je najveći strah, koji pogađa čovjeka, upravo strah od smrti.

„Ispovijedajući vjeru u uskrsnuće tijela i život vječni kršćani bi trebali imati drugačiji odnos prema smrti, odnosno iz nade koja je vlastita kršćanskoj vjeri trebali bi moći nadići strah od smrti. U misnim slavljima kršćani upravo slave Kristovu pobjedu nad smrću pa mi je neshvatljivo da se vjernicima oduzima izvor utjehe i snage pred onim što simbolizira i izaziva smrt“, izjavio je don Mladen, koji je doktorirao na kršćanskoj duhovnosti i magistrirao iz dogmatike, a na splitskom KBF-u predaje teološke predmete.

Podsjeća kako je u povijesti bilo raznih epidemija i pandemija, koji su se u ono doba, ponajviše zbog nedostatka znanja o zaraznim bolestima, doživljavale kao znakovi Božje srdžbe koju je trebalo ublažiti raznim pokorničkim procesijama i zavjetima. Naglasio je kako su naši preci, za razliku od nas, imali snažniju vjeru u Boga koji ima zadnju riječ. Komentirao je i odluke pojedinih nadbiskupa i biskupa koji su, pridržavajući se uputa civilnih vlasti, zabranili primanje pričesti na usta, ispraznili škropionice i ukinuli davanje mira.

„Mislim da su prije trebali objaviti poruku vjere i pouzdanja u Gospodin Boga, a ne sprječavati misna slavlja. Čitam na talijanskim portalima kako su brojni Talijani išli na vjerska slavlja u Švicarsku, jer nisu htjeli ostati bez svete mise. No, ima i nešto dobro u svemu tome, a to je da su brojni vjernici postali svjesniji silne vrijednosti sv. mise te što znači ostati bez nje“, kaže don Mladen Parlov. Smatra kako se u javnosti pretjeruje s vijestima o koronavirusu.

„No, da je situacija sto puta teža i ozbiljnija nikada je ne bismo smjeli smatrati Božjom kaznom. U svome Sinu Bog se je neopozivo stavio na stranu čovjeku te je na Križu, u krvi svoga Sina, sklopio nov i vječan savez s čovječanstvom. Bog se ne može odreći tog saveza niti ga prekršiti. Nažalost, savez kršimo mi, odričući se Boga, njegova blagoslova i njegove zaštite. Mislimo da smo samodostatni, da nam Bog nije potreban. A onda se dogode ovakve situacije koje pokažu ljudsku nemoć pred sićušnim, štoviše nevidljivim virusom“, kaže.

Don Mladen Parlov u razgovoru za Laudato.hr također naglašava kako ovakve situacije mogu biti poziv na obraćenje i poziv na usmjeravanje pozornosti na ono nevidljivo u našem životu. „Postoji ‘nevidljivi virus’ koji prijeti ljudskom životu i koji je puno opasniji od koronavirusa, a to je grijeh. Lijek za taj puno opasniji ‘virus’ je Božja ljubav i oproštenje koje nam Bog uvijek stavlja na raspolaganje. Kad bismo uspjeli pobijediti ‘virus’ grijeha lako bi se našlo rješenje za sve druge viruse i bolesti koje prijete čovječanstvu“, završava.

Laudato.hr | Bitno.net