Na uočnicu svetkovine u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova na Voštarnici u Zadru, svečano misno slavlje i završetak trodnevne duhovne priprave u četvrtak 27. lipnja predvodio je don Mihovil Kurkut, SDB, direktor izdavačke kuće Salesiana, prenijela je Informativna katolička agencija.

„Po svetkovini Srca Isusova Gospodin cijelom svijetu želi reći da nas voli i da nam se želi skroz dati. Nema toga grijeha, bolesti i slabosti koja to može spriječiti“, poručio je don Mihovil, istaknuvši da je ta svetkovina spomen na Isusovo srce koje je bilo i ispaćeno.

„Margareta Alacoque, prva svetica koja je imala mistične vizije Srca Isusova sa 17 godina svoga života i nije joj bilo ugodno u tim trenucima, kaže da je Isusovo srce počelo krvariti zbog dva stava koja su ljudi imali, a mislim da su to i danas moderni stavovi. To su nezahvalnost i nezainteresiranost. Mislim da toga puno ima u društvu i odnosima. Često znamo biti nezahvalni i nezainteresirani, ravnodušni prema drugima, kao da drugi ne postoji. Nekad je bolje na nekoga se i naljutiti, čovjek barem zna da je tu. Ali najružnije je kad kažeš: ‘Meni je svejedno je li ti postojiš ili ne’. Isus je sasvim suprotno tome. Isusu je stalo. Isus želi biti s tobom, on se želi tebi dati i tebi se daje“, istaknuo je don Mihovil, poželjevši da ne dopustimo nijednoj napasti, kušnji, mraku, strahu i rani da prevlada u našem srcu.

„Kad je oblačno i sunce se ne vidi, ne znači da sunca nema. Sunce se sakrilo, ali sunce će doći, sigurno. Na tebi je da vjeruješ u sunce koje je iza oblaka. Ako se u jednom trenutku tvoga života zamračilo i ne ide najbolje, vjeruj da je sunce prisutno. I da će te sunce opet grijati“, ohrabrio je don Mihovil. Potaknuo je vjernike da povjeruju Božjoj ljubavi, da više gledaju i slušaju Isusa, a ne svoj strah i svoje rane.

„Ne oslanjajmo se na naše moći. Oslobodimo se svojih strahova, ne vjerujmo našim ranama, nego Isusu i njegovoj ljubavi. Brojne su naše slabosti, veliko nesavršenstvo, grijeh nas optužuje da smo izgubljeni, potlačeni, prekriženi. Kao takvi predajmo se Isusu. Ne želimo se više braniti, sakrivati, opravdavati. Neka Isus postane istina našeg života, da prihvatimo sve izazove i križeve koje je dopustio u našem životu. Gospodin želi da učinimo svoj dio, neće učiniti umjesto nas. Ali traži da više vjerujemo njemu nego sebi, da više gledamo njega nego sebe“, potaknuo je don Mihovil.

Propovjednik je istaknuo kako je sve što mi zovemo žrtvom, mukom, trpljenjem, prigoda za očitovanje snage Božjeg djelovanja u našem životu.

„Naš grijeh i slabost prigoda su da se Isusu predamo, da se pustimo, da postanemo ljubav. Da nas Isus može privući svome srcu i velikodušno nam oprostiti“, istaknuo je Kurkut, zamolivši Gospodina pomoć da mu se predamo, „da se više ne branimo, da ne tražimo izlike, da se ne opravdavamo, da ne tražimo zasluge, da budemo jednostavni poput golubica. Da primimo Isusa u svoje prljave, malene, skromne kuće kako bi On mogao biti naša svjetlost, čistoća, dar svih darova“.

Don Mihovil je potaknuo vjernike da učine posvetu Presvetom Srcu Isusovom, jer smo skloni ljude prosuđivati i optuživati temeljem naših ograničenih misli, nemamo cjelokupni uvid u život druge osobe. „Gledajmo druge s Isusovim srcem, a ne sa svojim srcem koje je sklono olako suditi. Kroz Isusovo srce gledajmo druge jer naš pogled je ograničen. Ne donosimo prosudbe o drugima sa svojim ograničenim umom. Jedan kriterij imamo za sebe, kada mislimo o svojim djelima, a drugi kriterij za druge ljude. Sebe smo skloni opravdavati pred Bogom i želimo njegovo milosrđe, a za druge ne nalazimo opravdanja“, upozorio je don Mihovil.

Zahvalivši Bogu što nam i ove godine daje svetkovinu Srca Isusova kao poticaj da zahvalimo za sve blagoslove kojima je obasuo naš narod, Crkvu, obitelj i zajednice, don Mihovil je rekao da je „Božja slava kada daje svoj život. Isusu život nije oduzet, on ga sam od sebe daje. Zato to što se dogodilo nije incident, nije ‘Ajme meni, jadan Isus’. Isusu je bilo teško, bio je u kušnji. Ali to što je učinio, učinio je s razlogom. Da bi mogao nas spasiti.

Don Mihovil je govorio i o sklonosti čovjeka da gubi strpljenje.

„Gospodina često želimo samo riječima, površno, malo da, malo ne. Često smo nestrpljivi. Ne volimo trpjeti. Ne znamo se strpiti, ne znamo čekati. Mi bismo htjeli sve i odmah, kao dijete kada plače. Riječ strpljenje u hrvatskom jeziku ima korijen trpljenje. Nema drugoga, nego s trpljenjem. A trpi onaj koji ljubi. On je spreman trpjeti. Jer ljubav nije zaraditi, ljubav je izgubiti, dati. Stoga je onaj koji ljubi spreman trpjeti. One je spreman sebe dati. On je spreman i umrijeti. Bog voli svakog čovjeka i neće nikome uskratiti svoju ljubav, svakome se daje. Ne postoji granica i mjera Božje ljubavi“, poručio je don Mihovil, poželjevši da nam Bog da srce koje je spremno trpjeti i strpiti se.

Ostatak propovijedi don Mihovila Kurkuta pročitajte OVDJE.

IKA | Bitno.net