Zadarska nadbiskupija objavila je priopćenje u kojem reagira na nedavne medijske napise o don Marinu dr. Ninčeviću, svećeniku koji se trenutno nalazi pod crkvenim procesom. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Zadnjih tjedana pojavilo se nekoliko napisa u medijima u kojima se govori o svećeniku Zadarske nadbiskupije, don Marinu dr. Ninčeviću, koji je u ulozi „manekena pod egidom ‘nesavršenih muškaraca’ pozirao u elegantnim Varteksovim odijelima“. A uz to, bavi se znanošću i predaje na Hrvatskim studijima te sudjeluje na „humanitarnim skupovima Rotarijanaca“, putuje po svijetu od „Indije, Australije do Zambije gdje želi graditi učenički dom“.

Nikomu nije zabranjeno činiti dobro, baviti se znanošću i predavati na sveučilištima. Ali, kad se radi o svećeniku i njegovim aktivnostima izvan župnoga pastorala, očekuje se od njega da poštuje unutarnji crkveni red, propise i zakone. U slučaju don Marina dr. Ninčevića zadnjih je godina puno stvari „u neredu i mimo zakona“.

Stoga, Ordinarijat Zadarske nadbiskupije smatra potrebnim dati sljedeće priopćenje:

a. Don Marino dr. Ninčević svećenik je Zadarske nadbiskupije koji je zaređen 28. lipnja 1998. g. u Zadru gdje je obavljao razne pastoralne službe u sjemeništu i na župama do ljeta 2014. g., kada je zatražio i dobio slobodnu godinu („anno sabatico“).

b. Budući da je 2014. godine sklopio ugovor o radnom odnosu s Hrvatskim studijima bez znanja i dopuštenja mjesnog Ordinarija, Nadbiskup ga je opomenuo i naložio neka se vrati u Nadbiskupiju. Don Marino nije prihvatio Nadbiskupovu odluku, već je uložio žalbu na Kongregaciju za kler koja je potvrdila ono što je Nadbiskup tražio. Nakon toga don Marino je uložio drugu žalbu na vrhovni sud Apostolske signature koji je žalbu odbio, pa je time potvrđena Nadbiskupova odluka da se don Marino ima vratiti u Nadbiskupiju.

c. Mnogi čitatelji i dobronamjerni vjernici misle kako je sve to što mediji pišu o don Marinovim aktivnostima u redu. Nažalost, nije. Don Marino dr. Ninčević, naime, nije imao dopuštenje crkvenih vlasti za sklapanje ugovora o radu na Hrvatskim studijima, kao što nije imao ni prethodno dopuštenje za studij pedagogije. Isto tako, izuzev one „slobodne godine“ (2014.), on nema dopuštenje boraviti izvan Nadbiskupije, a već je četiri godina nezakonito odsutan i bavi se poslovima za koja nema crkveno dopuštenje. O svemu tome vodio se i vodi crkveni proces koji se dosada odvijao u diskreciji.

Radi spomenutih napisa u medijima i potrebne jasnoće o samom slučaju, kao i objašnjenja vjernicima u Zadarskoj nadbiskupiji koji često pitaju o tom slučaju, učinilo nam se potrebnim dati ovo priopćenje.

Zadar, 21. lipnja 2019.

Zadarska nadbiskupija | Bitno.net