Prisutnim novinarima obratili su se rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić i vlč. Borna Puškarić, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, koji je predstavio raspored boravka kardinala Parolina u Zagrebu, naglasivši pritom da je posjet Državnog tajnika Svetog Oca Franje izuzetni događaj za život Zagrebačke nadbiskupije i Crkve u Hrvatskoj.

Pročelnik Tiskovnog ureda izdvojio je dva događaja koji će obilježiti posjet kardinala Parolina, a to je, prije svega, blagoslov Velike dvorane HKS-a i Lectio magistralis u kojem će se kardinal Parolin na poseban način obratiti studentima i sveučilišnim profesorima, te svečano euharistijsko slavlje u Stepinčevoj katedrali u zajedništvu sa svim biskupima Hrvatske biskupske konferencije.

Rektor Tanjić najavio je kako će svečanom blagoslovu Velike dvorane prisustvovati i državni vrh – predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, predstavnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, rektorski zbor te ostali predstavnici znanstvenih i obrazovnih institucija.

Istaknuo je kako će kardinal Parolin održati Lectio magistralis na temu borbe protiv siromaštva, izgrađivanja mira i traženja dijaloga, s naglaskom na međunarodne odnose u nauku pape Franje. Predavanje je posvećeno jednom važnom pitanju: Na koji način papa Franjo u ovim izazovnim trenucima gradi međunarodne odnose, na što stavlja naglaske i kako Crkva daje svoj doprinos u postavljanu temeljenih principa u međunarodnim odnosima – kazao je rektor Tanjić, zaključujući da je dolazak kardinala Parolina svečan i radostan događaj za Hrvatsko katoličko sveučilište.

Ponedjeljak 30. listopada

  • 10.30 sati – blagoslov Velike dvorane i Lectio magistralis, Hrvatsko katoličko sveučilište
  • Konferencija za novinare kardinala Parolina
  • 15.30 sati – susret kardinala Parolina i predstavnika drugih vjeroispovijesti u RH, Apostolska nuncijatura
  • 16.30 sati – susret s hrvatskim biskupima, zgrada HBK
  • 18 sati – euharistijsko slavlje, zagrebačka katedrala

Utorak 31. listopada

  • 7.30 sati – euharistijsko slavlje u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu i susret s bogoslovima
  • 16 sati – povratak u Rim, zračna luka „Franjo Tuđman“

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije | Bitno.net