U utorak 16. travnja u Splitu s početkom u 19 sati održano je svečano zatvaranje manifestacije “Dani kršćanske kulture” koja ove godine slavi petnaestu, jubilarnu obljetnicu.

Na svečanosti u Nadbiskupijskom ordinarijatu prisustvovali su predstavnici pokrovitelja i suorganizatora, javnih i kulturnih ustanova te brojna publika, a u sklopu programa dodijeljena je i nagrada “Andrija Buvina” za izniman doprinos kršćanskoj kulturi utemeljiteljici i direktorici Laudato televizije, gđi Kseniji Abramović.

Splitsko-makarski nadbiskup mons. dr. Marin Barišić, domaćin svečanoga zatvaranja, tom je prigodom istaknuo:

“Večeras se nalazimo u dvorani koja je svoj naziv dobila u čast svetoga pape Ivana Pavla II. koji je puno učinio za evangelizaciju kulture. Kultura je na neki način povezana sa zemljoradnjom, jer latinska riječ collo, colere znači uzgajati, gojiti. Čovjek je biće koje se odgaja, koje se u svim fazama života treba odgajati u vrednotama, a upravo nas kršćanske vrednote humaniziraju i daju nam dostojanstvo. Kulturu treba predstavljati, treba je promovirati, a ovogodišnja dobitnica nagrade ‘Andrija Buvina’ puno je učinila baš na tom području promocije kulture prožete kršćanskim vrednotama. Promotori kulture su žive osobe, življena svjedočanstva: tako i Laudato TV čine osobe koje žive i svjedoče kršćanske vrednote. Čestitam nakladničkoj kući Verbum na ovoj hvalevrijednoj manifestaciji, svim sudionicima i na poseban način dobitnici nagrade. Neka su vam svima blagoslovljeni predstojeći dani Velikoga tjedna i na poseban način sretan vam i blagoslovljen Uskrs!”

Glavni urednik nakladničke kuće Verbum, g. Petar Balta, pročitao je okupljenima obrazloženje nagrade u kojemu je istaknuo osobite zasluge gđe Ksenije Abramović na području promicanja kršćanske kulture sredstvima nove evangelizacije.

Gđa Abramović utemeljiteljica je galerije hrvatske sakralne umjetnosti „Laudato” koja od 2003. godine promovira hrvatsku kulturnu, napose kršćansku baštinu. Ova jedinstvena galerija predstavlja djela renomiranih hrvatskih umjetnika suživljenih s kršćanskom ikonografijom i do sada je imala mnoštvo vrijednih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Galerija je s godinama prerasla isključivo galerijsku ponudu: svoju aktivnost proširila je na brojne humanitarne projekte, slikarske kolonije, koncerte, izložbe i multimedijske proizvode (Galerija Laudato nakladnik je 70 glazbenih albuma ponajboljih hrvatskih duhovnih glazbenih sastava i kantautora).

Prva galerija otvorena je u Zagrebu 2003., zatim u Slavonskom Brodu 2005., te u Zadru 2011. Godine 2013. Ksenija Abramović je utemeljila udrugu „Ime dobrote” čija je osnovna misija istinito informiranje koje će promicati zauzetost za boljitak hrvatskog naroda i produbljivanje vjere. Ipak, uz ova brojna postignuća, najveći i životni projekt gđe Abramović sasvim je sigurno Laudato televizija, prva obiteljska televizija s kršćanskim vrijednostima u Hrvatskoj koja je krenula s emitiranjem u Hrvatskoj i BiH za Božić 2015. Utemeljiteljica je i direktorica te televizije, a također je pokrenula i uređuje čitani i utjecajni portal laudato.hr.

Osim bogatog televizijskog programa Laudato TV-a treba posebno spomenuti godišnje koncerte koji se pod nazivom „Progledaj srcem” održavaju od 2015. godine. U početku osmišljeni da financijski potpomognu projekt Laudato televizije ovi su koncerti nakon pet godina postali prava platforma za mlade hrvatske vjernike koji duhovnom glazbom idu ukorak s vremenom, logistički, produkcijski i kvalitativno. „Progledaj srcem” istinski je pokazatelj koliko je bogato i napredno glazbeno stvaralaštvo duhovnih pjesama u Crkvi u Hrvatskoj. Gđa Abramović dobitnica je godišnje nagrade Hrvatskog društva katoličkih novinara za projekt Obiteljske televizije Laudato u 2017. godini. Gđi Abramović zadarska je nadbiskupija dodijelila priznanje „Svete Stošije” za promicanje obiteljskih, vjerskih i narodnih vrjednota i zajedništva putem televizije i portala Laudato u 2019. godini, a Festival hrvatskog katoličkog filma Trsat 2015. godine dodijelio joj je posebno priznanje za produkciju audiovizualnog stvaralaštva. Dobitnica je međunarodne nagrade Global Leadership Award za 2014. godinu koju zajedno dodjeljuju organizacije Leadership Institute, Bow Group, World Congress of Families i Institut de Formation Politique, a dobitnica je i više stotina priznanja za humanitarni rad.

Balta je u svojemu govoru posebno istaknuo rečenicu koju je večer prije u programu predstavljanja Laudato televizije citirala gđa Ksenija Abramović: “Nemojte samo sanjati svoj život, živite svoje snove”, i dodao: “Ksenija Abramović tu je rečenicu provela u život razdajući se poput svijeće. Večerašnja svečanost i nagrada samo su mali znak zahvalnosti za sav njezin rad i napore.” Nakon obrazloženja nagrade uslijedila je svečanost dodjele nagrade: plaketu nagrade koja sadrži detalj s vratnice splitske katedrale laureatkinji je predao akademski slikar Josip Botteri Dini, član Savjetodavnog vijeća manifestacije, i tom prilikom izrazio srdačne čestitke gđi Abramović istaknuvši: “Čast mi je uručiti Vam ovu nagradu, koju je Kuzma Kovačić načinio po uzoru na jedan od 28 reljefa s vratnica splitske katedrale koje je izradio Andrija Buvina u 13. stoljeću. On je u svoje vrijeme bio potaknut stvoriti to djelo koje će nadahnuti ljude na promišljanje, na reevangelizaciju. Rekao bih da upravo Vas i Vaše životno djelo možemo usporediti s tim djelom Andrije Buvine – jer Vi ste nam s Laudato televizijom dali mogućnost da i mi sudjelujemo u reevangelizaciji, i to ne samo na ovim prostorima. Hvala vam!” Nakon uručenja nagrade prigodnu je riječ okupljenima uputila i sama dobitnica nagrade “Andrija Buvina” gđa Ksenija Abramović: “Madre Angelica bila je klauzurna redovnica, klarisa, koja je započela projekt katoličke televizije EWTN s 200 dolara u džepu. Danas ta televizija doseže do milijardu i pol ljudi. U misli mi dolazi citat: ‘Učinite nešto ludo, da bi Bog po vama mogao učiniti čudesno’ – eto, tako sam se ja upustila u avanturu svog života, u avanturu Laudato televizije, koja je moja misija i dar hrvatskome narodu”, zaključila je gđa Abramović zahvalivši organizatorima i svima okupljenima.

Na samom kraju večeri ravnatelj manifestacije dr. sc. Miro Radalj zatvorio je 15. “Dane kršćanske kulture” i u svojemu govoru istaknuo:

“Na svečanom otvorenju prije jedanaest dana pokazao sam vam katalog govoreći da će gotovo 70 kulturnih sadržaja u narednim danima oživjeti s vama i za vas. Sada, po završetku manifestacije, jako smo sretni i zadovoljni jer je sve prošlo u najboljem redu, čak i nadmašujući naša očekivanja, a to nam je posebno važno budući da ove godine slavimo jedan mali jubilej, petnaestu godinu manifestacije. Ipak, želim istaknuti da ovo nije Verbumova manifestacija: ovo je manifestacija svih autora, sudionika i ustanova koji su sudjelovali u organizaciji – nama je čast što im služimo kao poticatelji i osjećamo radost zbog autora koji su se odazvali suorganizaciji ovoga programa koji želi služiti kao susretište prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ova manifestacija iznosi na vidjelo bogatu hrvatsku i europsku povijesnu baštinu pokazujući kako je ona utemeljena na kršćanskim korijenima, i ujedno pokazuje suvremene autore koji stvaraju na toj matrici – to ne bi bilo moguće bez brojnih suorganizatora i autora, i na tome im od srca hvala. Hvala i našim brojnim pokroviteljima i sponzorima, a na poseban način Savjetodavnom vijeću manifestacije na pomoći i podršci koja traje već dugi niz godina.”

Svečanost zatvaranja manifestacije glazbeno je popratio ansambl “Trio ConCerto”: sopranistice Branka Pleština i Ida Bilić te orguljaš Mirko Jankov upotpunili su svečanost sjajnim izvedbama duhovnih skladbi kršćanske baštine.

Tako je zaključen program ovogodišnjih 15. “Dana kršćanske kulture” koji su se, osim u Splitu, održali i u Šibeniku i Dubrovniku, donoseći desetcima tisuća posjetitelja gotovo 70 najraznovrsnijih kulturnih događanja.

Katarina Gugić | Bitno.net