DSC_0008

Nagrada  se dodjeljuje u tri kategorije, a dobitnici ‘Nagrade za promicanje obiteljskih vrijednosti u Republici Hrvatskoj’ za 2013. su:

–  za osobu –  Valter Župan, krčki biskup i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj

–  za organizaciju – Građanska inicijativa U IME OBITELJI

– za osobu iz inozemstva koja je djelovanjem ostvarila poseban doprinos promicanju obiteljskih vrijednosti u Hrvatskoj – Judith Riesman.

Nagradu čini reljef u bronci, na Biblijsku temu ‘Bijeg u Egipat’, dimenzija 30×30 cm, koji je izradila akademska kiparica Linda Milić Kršnjavi.

Nagrada će biti uručena na blagdan sv. Stjepana, 26. 12. 2014. i to:

  • Željki Markić, članici organizacijskog odbora građanske inicijative U ime obitelji, nakon sv. mise u 11,00 sati, u Župi bl. Ivana Merza (sveta misa se održava u OŠ Špansko Oranice, Dječji trg 1, Zagreb)
  • Valteru Županu, krčkom biskupu, u katedrali u Krku tijekom božićnog glazbenog scenskog djela “Veliko čudo u malome gradu” koje izvode zborovi župe Krk s početkom u 19.00 sati.

Udruga je nagradu za osobu iz inozemstva koja je djelovanjem ostvarila poseban doprinos promicanju obiteljskih vrijednosti u Hrvatskoj prethodno uručila Judith Riesman tijekom njezinog boravka u Hrvatskoj u lipnju ove godine. O nagradi i aktivnostima udruge Blaženi Alojzije Stepinac razgovarali smo s njezinim čelnikom Krešimirom Milietićem.

– Kako je došlo do ideje o pokretanju “Nagrade za promicanje obiteljskih vrijednosti” i koja je njezina nakana?

Projekt je pokrenut spontano. Prepoznali smo potrebu da one dobre primjere i svjedočanstva života, rada i djelovanja pojedinaca ili organizacija koje čine zaista puno na području promicanja i zaštite braka i obitelji pomognemo učiniti vidljivijima široj javnosti. Osjećamo posebnu zahvalnost prema svima koji su ulagali i koji ulažu svoje vrijeme, znanja, iskustvo i ljubav u promicanje i zaštitu braka i obitelji. Vjerujemo da će nagrađivanje tih pojedinaca ili organizacija, kao i njihov primjer i svjedočanstvo, biti dodatno ohrabrenje, poticaj i motivacija za mnoge druge da promiču i štite obiteljske vrijednosti.

– U srpnju je nagrada dodijeljena Judith Reisman, sada će je dobiti građanska inicijativa “U ime obitelji” i biskup krčki Valter Župan. Možete li reći nešto o razlozima zbog koje ste njih odabrali kao laureate vaše nagrade?

Za svaku godinu dodjeljujemo nagradu u tri kategorije: za osobu, za organizaciju i za osobu iz inozemstva koja je svojim djelovanjem ostvarila poseban doprinos u promicanju obiteljskih vrijednosti te značajno utjecala na pozitivne promjene u Hrvatskoj.

Vjerujem da smo svi prilično svjesni činjenice da je prvi dolazak dr. Judith Riesman u Hrvatsku u mnogočemu otvorio oči svih nas te razotkrio našoj javnosti pogubnost i opasnosti rodne ideologije utemeljene na Kinseyu. Njezin dolazak i rad imali su značajan utjecaj na mobilizaciju javnosti i svih nas u zaštiti djece i prvotnog prava roditelja da slobodno odlučuju o odgoju svoje djece. Primjer dr. Riesman koja je praktički cijeli svoj život posvetila borbi za zaštitu djece i roditeljskih prava i unatoč brojnim preprekama ustrajno i hrabro djelovala i širila istinu – poticaj je i primjer koji svakoga od nas dodatno motivira na djelovanje.

Kada govorimo o biskupu Valteru Županu, predsjedniku Vijeća HBK za život i obitelj, moglo bi se zaista dugo govoriti o svemu što je obilježilo njegovih 52 godine svećeništva i 16 godina biskupstva. Želja nam je da mu upravo mi, laici, ovom nagradom izreknemo jedno veliko ‘Hvala!’ za sve što je činio i što još uvijek čini kroz službu koja mu je povjerena. Mi smo svjesni da je sve čemu i danas svjedočimo na području angažiranosti laika plod dugačkog i strpljivog rada mnogih, među kojima posebno mjesto ima i naš biskup Valter Župan.

U kategoriji organizacije, nagradu je dobila građanska inicijativa U ime obitelji. Prvi referendum o ustavnoj definiciji braka na kojem su birači odlučili da u Ustav RH uđe odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca – na jedan poseban način je kruna dugogodišnjeg nastojanja mnogih u zaštiti braka i obitelji u Hrvatskoj. Posebnu vrijednost i doprinos ove inicijative vidimo u tome što je za ovako važno pitanje uspjela umrežiti, povezati i organizirati brojne dionike, kao i više od 6.000 volontera te omogućiti svim biračima u Republici Hrvatskoj da na najdemokratskiji način – referendumom – unatoč snažnim otporima vladajuće političke opcije i dijela medija – odluče o tome na koji način žele urediti pitanje braka u Republici Hrvatskoj.

– Sama nagrada jest reljef u bronci akademske kiparice Linde Milić Kršnjavi koji u sebi nosi snažnu simboliku povezanu s smislom ove nagrade. Možete li nešto više reći o tome?

Odabrali smo Biblijsku temu bijega u Egipat, koju je na predivan način uprizorila akademska kiparica Linda Milić Kršnjavi. Ovu temu smo odabrali upravo zato što je ta stvarnost iz života Svete obitelji uvijek aktualna, a toga smo na poseban način svjesni i u Hrvatskoj. Obitelj je ugrožena i napadnuta, vodi se jedan otvoreni rat na duhovnoj razini protiv braka i obitelji, začeća, ljudskog života, djeteta, žene i muškarca, istine o čovjeku. Sveta Obitelj koja mora pred Herodom skloniti se u Egipat je slika svakoga od nas, svake naše obitelji danas. No, u pustinji, iako u progonstvu – imamo sve. Tamo gdje su Josip, Marija i Isus – prisutna je punina. Zato smo kroz ovaj motiv željeli posebno istaknuti da i danas postoje osobe koje štite, zagovaraju i promiču obitelj i kojima želimo zahvaliti za njihov trud, žrtvu i rad u korist svih nas, a na poseban način u ime naših obitelji.

– Koje se aktivnosti na koje je u ovom trenutku usmjerena vaša Udruga, te koji je, po vama, trenutačno glavni problem povezan s problematikom obitelji u Hrvatskoj na koji bi se svi zajedno trebali usmjeriti?

Hrvatska treba priznati i štititi obitelj kao temeljnu zajednicu društva. Čovjek se rađa, raste i razvija u obitelji i o njoj, njenim potencijalima, vrijednosnoj orijentaciji i kvaliteti funkcioniranja, ovisi rađanje, rast i razvoj svakog pojedinog čovjeka i čitavog društva. Ulaganje u obitelj je ključna investicija u zdravu, snažnu i stabilnu Hrvatsku. U tom smjeru zagovaramo donošenje konkretne Nacionalne strategije za državnu pronatalitetnu i obiteljsku politiku, koja će ciljevima i mjerama zahvatiti sva područja obiteljskog života i pomoći stvaranju prijateljskog okruženja za zasnivanje i život obitelji u Hrvatskoj.

Udruga je osnovana 2002. godine, u vrijeme kada su se već jasno nazirale konture pripreme uvođenja jedne nove i pogubne ideologije u Hrvatsku, a koja je za cilj imala rekonstrukciju i destrukciju braka, obitelji, ali i cjelokupne antropologije čovjeka. Danas je mnogima u Hrvatskoj puno jasnije o čemu se i o kakvoj se ideologiji radi, upravo kao rezultat djelovanja jednog novog, ‘probuđenog’ dijela civilnog društva u kojem su upravo vjernici laici imali značajnu ulogu. Vjerujem da smo i mi dali svoj mali doprinos u promicanju i zaštiti braka i obitelji.

Naša udruga je jedna mala, ali vrlo živa zajednica. Kroz 12 godina djelovanja pokušavali smo tražiti onaj dio posla koji upravo mi trebamo i možemo odraditi. Slijedom toga, održavali smo edukativne tribine, reagirali priopćenjima na različite događaje, organizirali različite akcije i aktivnosti, djelovali na društvenim mrežama. Naše djelovanje je različito – od konkretnih aktivnosti u lokalnoj zajednici, do projekata na nacionalnoj razini. Tako primjerice niz godina organiziramo u svibnju obilježavanje Međunarodnog dana obitelji cjelodnevnom manifestacijom s bogatim programom aktivnosti, igrama za djecu i cijelu obitelj s besplatnim obiteljskim ručkom za više od 2.000 osoba. S druge strane, organizirali smo dvije molitvene akcije: ‘Molitvena obiteljska mreža (MoM)’ i ‘Moli za saborskog zastupnika’, u kojima smo uspjeli okupiti i angažirati više od 2.000 osoba s područja cijele Hrvatske, ali i izvan naše Domovine. Razmišljamo i kako pomoći i djelovati ‘iznutra’, unutar Crkve. Jezgru naše udruge čini molitvena zajednica, koja već godinama svoj hod temelji na razmatranju Katekizma, enciklika i drugih crkvenih dokumenata u kojima vidimo iznimno vrijedan izvor. Razmišljamo o tome da radionice i kateheze koje smo osmislili ponudimo župama i svima onima kojima bi moglo biti od koristi. Ovom prilikom želim zahvaliti svim članovima, podupirateljima i ljudima dobre volje koji nam pomažu da djelujemo i koji se uključuju u naše akcije! Hvala Vam!

Razgovarao Goran Anrijanić | Bitno.net