Zdrug katoličkih skauta Riječke nadbiskupije i ove godine u srpnju mjesecu djeci iz socijalno ugroženih obitelji organizira besplatno ljetovanje na Kvarneru.

Devetu godinu u kontinuitetu domaćini su mališanima iz Srebrenice. Ukupno 38 djece s voditeljima, te skautima volonterima, borave od 15. srpnja do 24. srpnja u Pastoralnom domu bl. Alojzije Stepinac u Driveniku, sjedištu Zdruga katoličkih skauta Hrvatske. U četvrtak 21. srpnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci djeca su se susrela s riječkim nadbiskupom i metropolitom mons. dr. Ivanom Devčićem.

Okupljene je na početku s poviješću projekta upoznao starješina Zdruga vjeroučitelj Marin Miletić kazavši kako je sve krenulo prije deset godina. Tada je u Srebrenicu poslana humanitarna pomoć, no htjelo se učiniti više za potrebite iz tog kraja, pa je prije devet godina organizirano prvo ljetovanje za djecu Srebrenice iz socijalno ugroženih obitelji.

Tijekom ovogodišnjeg boravka mališani su, između ostaloga, kupali se na Bazenima Kantrida, posjetili Zvjezdarnicu, Muzej Grada Rijeke, izložbu torpeda, ali i susreli se s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović. Pred njima je susret s tehničkim premijerom Vlade RH Tihomirom Oreškovićem, pomoćnim zagrebačkim biskupom Ivanom Šaškom, kao i odlasci na projekcije filma u kino te na nogometnu utakmicu Rijeke i Istre.

Također, djeca će se susresti s predstavnicima Islamske zajednice u Rijeci i Srpske pravoslavne Crkve, najavio je Miletić.

U nastavku je istaknuo kako je cilj katoličkih skauta kroz ovakve projekte brinuti za svu djecu bez obzira na vjeroispovijed. Sve su to Božja djeca i svijet bi bio tužan ako bi ljubili samo one koji pripadaju našoj vjeroispovijesti. Kroz ovaj projekt svjedoči se katolička otvorenost Zdruga katoličkih skauta Hrvatske, pojasnio je Miletić. Na kraju je zahvalio riječkom nadbiskupu na svesrdnoj podršci u realizaciji ovog projekta.

Nadbiskup je zahvalio katoličkim skautima na svemu što čine za mlade u Riječkoj nadbiskupiji, ali i cijeloj Domovini i šire istaknuvši ih kao primjer požrtvovnosti i predanja. Izrazio je zadovoljstvo kontinuitetom ovog projekta kojim se pokazuje briga za različite. Crkva se uvijek brine o svakom čovjeku jer time svjedoči Kristovu ljubav, rekao je nadbiskup dodajući da je ovaj svijet prepun različitosti nacija i vjera i moramo ljubiti svoje, ali isto tako prihvaćati sve različite u ljubavi i miru. Ukoliko se poznajemo, imat ćemo manje predrasuda jedni prema drugima. Na taj način možemo graditi zajedništvo. Svijet je globalno selo i ne smijemo gledati jedni na druge kroz pripadnost nekoj vjeri, jer svi smo Božja djeca. Bosna i Hercegovina naša je posebna prilika da se odgajamo u tom duhu. Isti nam je otac na nebesima i dao nam je čvrste temelje da živimo u zajedništvu, poručio je nadbiskup.

Prigodnu riječ uputila je socijalna pedagogica, pratiteljica mališana iz Udruge „Snaga žene“ iz Tuzle, Emina Slijepčević. Zahvalila je riječkom nadbiskupu i katoličkim skautima na svemu što čine za djecu Srebrenice. Govoreći o djelovanju Udruge istaknula je kako djeca dolaze iz triju različitih etničkih zajednica i svrha njihova rada je učiti ih toleranciji i poštivanju jedni drugih. Mališani koji su s pratiteljima stigli na Kvarner djeca su iz kolektivnih centara u kojima su smješteni s roditeljima koji tamo žive posljednjih dvadeset godina, odnosno od rata. Riječ je o djeci iz socijalno ugroženih obitelji i većina je prvi put na moru.

Riječka nadbiskupija | Bitno.net