Hrvatski biskupi pridružili su se mnogima koji su Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji čestitali na osvajanju srebrnog odličja na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Nadbiskup splitsko-makarski, Marin Barišić, u izjavi za Hrvatski katolički radio poručio je: „Hrvatska je postala jedno u svom broju, rodu i padežu. To su nam priuštili naši divni dečki. Oni su zaslužili da ih dočekamo i da im zahvalimo na svemu što su pokazali i posvjedočili. Posvjedočili su nešto divno, a to je zajedništvo, sklad, odgovornost, trud, znoj, napor. Da je to put do uspjeha. Ne samo da smo to mi uočili, to je uočio čitav svijet. Postali smo miljenici svijeta. Približili smo svijet nama, a nas svijetu. Osobito smo razumjeli put uspjeha, žrtve, poniznosti. Upravu tu riječ otkrili smo u sportu. To je kvaliteta kršćanska, redovnica, redovnika. Novost je da se poniznost otkrije u sportu, a to su otkrili naši igrači i trener i zato im zahvaljujem. Vidim u našoj reprezentaciji toliko poruka.”

Nadbiskup je pritom nadodao kako je njihov uspjeh “poruka svima nama, osobito domovini da pokušamo vidjeti možemo li ovaj put uspjeha, njihovu metodu primijeniti na terenu doma.”

“Želio bih da njihovu metodu uspjeha primijenimo na svim poljima našeg društva, na gospodarskom polju, političkom, kulturnom, zdravstvu, i na polju pastorala. Da se može više, zajedno, ponizno, skladno, uz napor i trud.”

Barišić je također poručio kako čestita Francuzima no “uz jedan ‘ali'”.

“Vjerujem da je naša radost zasluženija i čistija. Francuzi se mogu radovati što su osvojili prvo mjesto, ali ostali su dužni pokazati na terenu da su bolji od nas. U ovom slučaju bolji su izgubili a to smo mi”, zaključio je nadbiskup .

Svoju čestitku uputio je i đakovačko-osječki nadbiskup, Đuro Hranić, posebno se osvrnuvši na hrvatskog reprezentativca i kapetana Luku Modrića, koji je unatoč mnogim preprekama s kojima se u životu susretao postao najbolji nogometaš na Svjetskom prvenstvu.

On se probijao premda nije imao idealne uvjete, trudio se, rekao je nadbiskup. „Tako i mi svi zajedno trebamo znati prihvaćati one mogućnosti koje nam se nude i da ne čekamo da nam bude sve gotovo servirano na pladnju.”

“Koji put gledamo pomalo što je nama osobno lakše, jednostavnije i komotnije, a ne gledamo na opće dobro naroda. Ima doista onih koji odlaze iz Hrvatske jer stvarno više ne mogu čekati, jer stvarno im se nisu pružile nikakve mogućnosti, ali ima i onih koji misle da će im tuđina ponuditi više. Tu je i velika odgovornost, Hrvatska nogometna reprezentacija nam je poručila što se sve može zajedništvom i skladom, redom i radom postići. Mnogi odlaze zbog nesređenosti našega društva, zbog toga što nema jasnih pravila i principa, što se to ne poštuje, što je toliko korupcije, političkoga, stranačkoga, rodbinskoga pogodovanja, što se ne vrednuje rad, uspjeh pojedinca i što se ne napreduje u skladu sa sposobnostima, stručnostima i kompetencijama, nego po nekim drugim linijama. I to unosi nered, demoralizira ljude i pridonosi tome da oni odlaze iz vlastite domovine.”

“Imamo razloga i radovati se ali istodobno i učiti od naše Hrvatske nogometne reprezentacije koja nas ohrabruje da ne čekamo idealne uvjete nego da trudom, marom stvaramo novo ozračje i da budemo zdrava alternativa, jer naša nogometna reprezentacija je zdrava alternativa našeg aktualnog hrvatskog društva”, poručio je nadbiskup Hranić.

Kardinal Josip Bozanić čestitao je na “povijesnom uspjehu hrvatskog sporta”.

“Pišem vam ovu čestitku ne samo zbog iznimnih postignuća na Svjetskome nogometnom prvenstvu u Rusiji. U svojim ste nastupima, ponašanju i izjavama očitovali stav koji može biti nadahnuće svakomu čovjeku; stav ozbiljne pripreme, gorljivosti i nesebičnosti u nastupu te zahvalne poniznosti pred postignutim, prepoznajući zasluge svih koji pomažu da živi snaga zajedništva. Vi ste u ovome trenutku, nasuprot razočaranja i razaranja jedinstva u hrvatskom društvu, primjer, posebno mladima, da je u svakom pozivu potrebno ulagati napore i razvijati spremnost na žrtvu, imati zanos iz kojega niču zadivljujući plodovi.”

“Dragi hrvatski nogometni reprezentativci, ako se ikada u vašem srcu probudi zrnce tuge što niste podigli i donijeli zlatnu skulpturu namijenjenu prvaku, sjetite se da ste svojim srebrom, svojim naporima i žrtvama, svojim zajedništvom i ljubavlju podigli i donijeli Hrvatskoj puno veću vrijednost: povratili ste nadu i donijeli radost svojoj hrvatskoj domovini. Unijeli ste svjetlo u srca tolikih ljudi u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, kao i u hrvatskom iseljeništvu, te ih potaknuli na dobro i obnovu zajedništva. Uz to, neprocjenjivo je to što je vaš trud na ovome prvenstvu značio za bolje upoznavanje svijeta s Hrvatskom.

Zazivajući Božji blagoslov na vas i vaše obitelji, molim Gospodina da vas čuva na putevima vaših života. Nastavite sjajiti vedrinom, jer ste nam darovali obilje radosti. Gospodin vas čuvao i pratio svojim blagoslovom, a Blažena Djevica Marija, Kraljica Hrvata, bila vam trajnom Zagovornicom. Srdačno vas pozdravlja jedan od vaših navijača”, zaključio je kardinal Bozanić.

Bitno.net