Papa

“Prije točno deset godina blaženi Ivan Pavao II. stupio je na naše tlo, u Rijeku. Danas kada počinje petodnevno slavlje povodom desete obljetnice njegova boravka u Rijeci, želimo Bogu zahvaliti za taj pohod. Želimo zahvaliti za riječi koje nam je tada Papa uputio, za svjedočanstvo koje nam je dao i za molitve koje sigurno sada za nas pred Bogom upućuje”, rekao je riječki nadbiskup Ivan Devčič na početku misnog slavlja u katedrali Sv. Vida 5. lipnja, kojim je počela proslava desete obljetnice za Rijeku povijesnog događaja.

Brojni vjernici ispunili su katedralu svjedočeći da nisu izblijedjela sjećanja na te dane kada su svakodnevno Svetoga Oca ispraćali i dočekivali s njegovih putovanja u druge hrvatske gradove. U tijeku mise pred oltarom bila je izložena relikvija blaženika, dar krakovskoga kardinala Stanislawa Dziwisa, papina dugogodišnjeg tajnika.

Nakon mise Riječani su se okupili na gatu Karoline Riječke, mjestu na kojem je prije deset godina pristao brod Judita i na kojem je blaženikova noga zakoračila na riječko tlo. Tamo je otkrivena i blagoslovljena stilizirana bitva, postavljena kao spomen na taj događaj, treći Papin posjet Hrvatskoj i njegovo jubilarno stoto apostolsko putovanje izvan Italije. Bitvu su postavili Grad Rijeka i Riječka nadbiskupija, a djelo je Srđana Škunce i kipara Ante Jurkića. Škunca je objasnio zašto se za spomen Papina posjeta izabrala upravo bitva za koju se vezuju brodovi, karakteristično obilježje lučkoga grada kao što je Rijeka. O simbolici bitve govorio je i gradonačelnik Vojko Obersnel. “Bitva je simbole riječke pomorske povijesti, odlazaka i povrataka, ali i simbol budućnosti ovoga grada koji će čvrsto ostati vezan uz pomorstvo”, rekao je gradonačelnik.

[facebook]Ako želiš čitati samo istinite informacije, klikni Like![/facebook]

Bitva je i simbol Crkve, rekao je nadbiskup Devčić, “označuje čvrstu povezanost mjesne Crkve s općom Crkvom i njezinim kormilarom, Papom”. Nadbiskup se prisjetio dojmova od prije deset godina kada je u riječkoj luci dočekao Ivana Pavla II. i s njim se u papamobilu vozio kroz grad do sjemeništa gdje je Sveti Otac pet dana spavao. “Svi iz njegove pratnje bili su oduševljeni dočekom”, rekao je nadbiskup. Svečanost otkrivanja i blagoslova bitve vodio je fra Serafin Sabol, tadašnji tajnik organizacijskog odbora za doček Pape, a nastupili su i klapa Nevera i Gradska glazba Trsat.

U propovijedi u katedrali nadbiskup je vjernike pozvao da ne zaborave čovjeka “koji nas je volio i koji nam je uvijek bio bliz, a posebno kad nam je bilo najteže za vrijeme Domovinskog rata. Hrvatsku i hrvatski narod je veoma volio, na što nas je želio podsjetiti i njegov tajnik, a sada krakovski nadbiskup metropolita, koji je našem sjemeništu darovao relikviju krvi blaženog Ivana Pavla, koju smo večeras donijeli na ovo slavlje, da mu se u njoj poklonimo i zahvalimo za svu ljubav”. Prisjetio se i tri blaženikova posjeta Hrvatskoj, a posebno poruke koju je uputio s Delte u Rijeci. “Budite narod nade, budite narod koji moli”, rekao je tada Sveti Otac. Objasnio je da je Papa pozvao na molitvu jer ono čemu se čovjek nada nije u njegovoj moći, nego može biti samo darovano. “Nade nema bez poniznosti. Onaj koji nije ponizan, tj. koji je ohol, ne može se nadati, jer je samodostatan. Ivan Pavao II. bio je čovjek molitve i čovjek nade, koju je donosio svima koji su ga susretali, slušali ili na bilo koji način sreli i upoznali. To je bilo njegovo služenje čovjeku, svakom čovjeku bez obzira na rasu, klasu, spol, vjeru ili nevjeru”, rekao je nadbiskup.

(ika/bitno.net)