U svetištu Gospe Sinjske na slavlju svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo – Velike Gospe, 15. kolovoza okupilo se više desetaka tisuća vjernika iz svih krajeva Hrvatske, Bosne i Hercegovine i šire. Hodočasnici, od kojih su neki pješačili i po nekoliko sati, u svetište su počeli pristizati u ranim jutarnjim satima i na raspolaganju za sakrament pomirenja bilo im je mnoštvo svećenika. Jutarnje mise slavljene su svakih sat vremena. Prijepodnevna zvonjava zvona i sviranje fanfara označili su da iz Gospina svetišta kreće svečani ophod – tradicionalna procesija gradskim ulicama sa slikom čudotvorne Gospe Sinjske.

Staru Gospinu sliku, okićenu zlatom, dragim kamenjem te brojnim zavjetnim darovima nosili su alkarski momci u starim odorama, a uz njih u procesiji su sudjelovali i alkari, bogoslovi, redovnice, djevojke u narodnim nošnjama, predstavnici gradskih i županijskih vlasti, hrvatske vojske, MUP-a, braniteljskih udruga, majke, vjeroučitelji, vatrogasci, profesori, glazbenici, djelatnice Caritasa župe Sinj, poduzetnici, medicinsko osoblje, različite crkvene i civilne udruge te puk grada Sinja i cijele Cetinske krajine.

Euharistijsko slavlje, kao i svečani ophod, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, u koncelebraciji s provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžomanom, sinjskim gvardijanom fra Petrom Klapežom, župnikom župe Gospe Sinjske fra Pericom Maslaćom, dekanom Cetinskog dekanata don Stipom Ljubasom i brojnim svećenicima. Misi su, između ostalih, nazočili sinjska gradonačelnica Kristina Križanac, izaslanik predsjednice RH triljski gradonačelnik Ivan Šipić, izaslanik premijera hrvatske Vlade splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, ministar državne imovine Goran Marić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Rafaneli i drugi.

Pozdravivši sve okupljene i čestitavši Sinjanima Dan grada, nadbiskup Barišić je u homiliji kazao: „Nekada redovito, a danas rjeđe oko naših svetišta okupljali bi se prosjaci. Željeli su nešto dobiti od onih koji su se došli moliti. Nadali su se tom daru jer su hodočasnike vidjeli kao ljude plemenita srca i dobre ruke. Danas, ako siromaštva i ima, dok drugi govore da je ono u našem društvu čak u porastu, prosjaka gotovo da i ne vidimo. I ako se negdje pojave, stječe se dojam kao da smetaju. Pa čak i na svetim mjestima. No, je li to stvarno tako?”

U tom je svjetlu nadbiskup naglasio da je „svatko od nas, na svoj način, i siromah i prosjak”. „Materijalno siromaštvo lakše je mjerljivo. Odnosi se na naše imati. Ono nas dotiče izvana: nešto imamo ili nemamo. No, tu je i duhovno – moralno siromaštvo. Ono nas duboko zahvaća i određuje unutar nas samih. Dotiče i zahvaća naš identitet – naše biti. Manja je opasnost nemati stvari, negoli nemati identiteta – ne biti čovjekom. Pojedinci i zajednica, obitelji i društvo, Crkva i svijet mogu biti ugroženi ne samo nedostatkom sredstava za život, već još opasnijim duhovno – moralnim siromaštvom na koje nitko nije imun. Od ove ugroze ‘imati sve, a biti siromahom’ može nas spasiti jedino Božja milost koja k nama dolazi po Blaženoj Djevici Mariji koja je ovom svijetu donijela njegovo najveće bogatstvo – Isusa Krista, Sina Božjega”, rekao je nadbiskup.

Nadbiskup je u propovijedi govorio i o situaciji obitelji danas u Hrvatskoj. Naglasio je kako se sve manje rađa novih života, kako je sve manje obiteljskih i rodbinskih susreta jer brojni odlaze iz naše domovine te je u tom svjetlu kazao: „Današnja svetkovina nas poziva da iznova svrnemo pogled na sebe i na svoju obitelj, na bližnje i na Hrvatsku te da uvidimo kako bez susretanja s Bogom života, ostajemo u siromaštvu i života i duha i materijalnih stvari”. Osvrnuo se na poteškoće bračnog i obiteljskog života, koje jedino ljubav može nadvladati, a to znači i opraštanje i pomirenje. „Ljubav – radost – žrtva međusobno su najdublje povezani. Nema prave ljubavi koja ne iziskuje žrtvu, trud i odgovornost. Štoviše, žrtva je znak i mjera ljubavi.

Žrtva ljubavi vodu pretvara u vino. Krize i poteškoće prilika su za još obilatije i snažnije pretvorbe, a svakodnevna životna muka za dublje i životnije susretanje. Utemeljena na savezu ljubavi obitelj uvodi i uspostavlja odnose vrijednosti, iskrenosti, povjerenja, suradnje i uvažavanja. Uči nas održati zadanu riječ i u teškim okolnostima, poštivanju drugoga, o zajedničkoj svijesti, o vlastitim granicama i o ograničenjima drugih. Obiteljsko zajedništvo ljubavi rađa samopoštovanje i poštovanje bližnjih. Bez ljubavi koju dajemo i primamo sumnjamo u sebe, osjećamo nesigurnost i nemir. Opasnost je da nedostatak iskrene ljubavi pokušamo nadomjestiti nekim drugim putem koji na kraju može završiti u preziru sebe i drugih u raznim oblicima nasilja”, upozorio je nadbiskup Barišić. Pozvao je vjernike da Isusa i Majku Mariju ne uprisutnjuju u svojim kućama samo po slikama na zidu nego „molitvom gdje u susretu s Majkom Marijom i Isusom otkrivamo još više i onu ljepotu i bogatstvo koje je već snažno prisutno među nama: da mi je supruga/suprug, djeca, roditelji blagoslov – predokus raja!”

„Crkva s Kristovim pogledom na svijet i ljudima dobre volje uvjerena je u neophodnost obitelji, njezinu trajnu vrijednost nastojeći obitelj obnoviti i kreativno unaprijediti, učiniti je poželjnom, neodoljivom i nenadomjestivom životnom zajednicom – izvorom života i radosti. Jedino ova temeljna stanica društva je dijagnoza i terapija hrvatskog društva i naše budućnosti”, kazao je mons. Barišić. U surječju Knjige otkrivenja koja govori o finalu i sudbonosnoj borbi Zmaja – zla protiv žene i djeteta te nedavno odigranoga svjetskog nogometnog prvenstva naglasio je da sada ulazimo u neko drugo finale. „Mnogi su čuli za nas da postojimo, ali hoćemo li i koliko ćemo opstati odgovorit će ovo finale koje igramo na našem domaćem terenu na polju demografije, nezaposlenosti, gospodarstva, odgoja i obrazovanja, zdravstva, odlaska mladih iz Domovine, rastava, promocije braka i obitelji! Vjerujem u uspjeh, jer Hrvatska to želi, može i hoće! Možemo jer nismo siromasi. Nismo sami. Imamo Majku Mariju i Boga Oca koji nas u Kristu blagoslovi svakim blagoslovom nebeskim i zemaljskim”. Pozvao je sve na Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna u Splitu i Solinu pod geslom „Obitelj – izvor života i radosti”, izrazivši nadu da će sve naše obitelji otkriti ljepotu i bogatstvo života, i biti temelj novosti doma i domovine Hrvatske.

Na kraju misnog slavlja, na kojem je pjevao zbor Svetišta pod ravnanjem sestre Jelene i maestra fra Jure Župića, hodočasnicima se obratio gvardijan i upravitelj svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Petar Klapež koji je zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u toj svečanosti. Naglasio je kako su svi ovogodišnji hodočasnički pohodi sinjskom svetištu bili u ozračju molitve za Treći nacionalni susret katoličkih obitelji. Slavlje je završilo nadbiskupovim blagoslovom i himnom “Lijepa naša”. Gospina slika je u procesiji vraćena u crkvu Gospe Sinjske.

IKA | Bitno.net