stier

Saborski zastupnik HDZ-a, Davor Stier, održao je govor u Hrvatskom Saboru u sklopu rasprave koja se vodi o Istanbulskoj Konvenciji. Na početku je istaknuo kako vjeruje da su svi zastupnici protiv nasilja, ali da ipak postoje razlike u ocjeni Konvencije, o kojima se mora govoriti bez omalovažavanja, bez pritisaka, savjesno i istinito. Prijepor se, kaže, ne odnosi na borbu protiv nasilja, nego na koncept rodne ideologije. “Zagovaratelji Konvencije smatraju da je za učinkovitu borbu protiv nasilja nužno definirati rod kao nešto što je rod odvojeno od spola”, kaže.

„Nama ne preostaje ništa drugo nego da glasamo protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. Posrijedi su dva različita shvaćanja čovjeka. Ona da čovjek ima apsolutnu autonomiju, odnosno da sebe definira bez obzira na biološke činjenice“, kazao Stier. To, nastavlja, znači da osoba muškog spola sebe može rodno definirati kao žensko. “Nije problem spominjanje riječi rod niti tumačenje da su se uloge žena i muškaraca mijenjali kroz povijest odnosno da su različite u različitom društvu. Problem je u tome što se u Istanbulskoj konvenciji, za razliku od drugih dokumenata, rod odvaja od spola, od biologije, od prirode“, naglasio je.

Stier smatra da je nasuprot tome razmišljanje koje uvažava naravni poredak, odnosno biološke činjenice. „Točno je da je kršćanstvo prihvatilo takav način razmišljanja, ali ono postoji i prije kršćanstva i izvan kršćanstva“, rekao je Stier. Citirao je Cicerona, koji govori o prirodnom zakonu koji je prisutan u svim ljudima, isti je u Ateni i Rimu. Zanemariti prirodni zakon je, kaže Ciceron, isto kao i prezirati ljudsku narav. Stier je zatim nastavio: “To nisu riječi jednog teologa ili pape. Iako će se pape s time složiti, pa i papa Franjo. To je klasično razmišljanje. Nije to vjerska dogma, to je razum, od Cicerona do danas. Priložena interpretativna izjava ne osporava shvaćanje roda kao odvojenoga od spola. Ne otklanja prijepor od Istanbulske konvencije“.

Naglasio je kako poštuje sve one koji imaju različit svjetonazor od njegovog te da ga imaju pravo javno izreći bez da budu javno sotonizirani. Jednako tako traži da se ne stigmatiziraju oni koji se protive Konvenciji. “Nemojte očekivati od mene da ne slijedim svoju savjest. Nikoga ne osuđujem zbog njegovog stava. Ne umišljam si da sam neki moralni autoritet, ne, itekako sam svjestan da sam nesavršen, ako hoćete, grešan čovjek. Zato nikome ne dam da mi oduzme slobodu savjesti, jer samo tako mogu biti i ostati slobodan čovjek, a samo slobodan čovjek može uzdignute glave, oči u oči, pogledati svoj narod”, kazao je Davor Stier.

Bitno.net