Davo Ivo Stier

Ljevica je samo na prvi pogled odnijela pobjedu u Europskom parlamentu prilikom izglasavanja rezolucije o homofobiji koju je pripremila austrijska zastupnica Ulrike Lunacek. Socijalisti i zeleni su požurili s pobjedničkim ocjenama u medijskom prostoru, predstavljajući ovu rezoluciju kao posebno postignuće nakon što su prošle godine dva puta zaredom bili poraženi u pokušajima portugalske zastupnice Edite Estrele da Europski parlament proglasi pobačaj temeljnim ljudskim pravom. Naglašavanjem važnosti rezolucije Lunacek, ljevica je očito pokušala stvoriti dojam da je odbacivanje Estrele bila svojevrsna anomalija, a ne trend u Europi. Međutim, rezolucije Estrela i Lunacek se ne mogu samo tako usporediti.

U prvom redu zbog toga što je Ulrike Lunacek, poučena porazom Estrele, sama odustala od svog prvotnog izvješća i pristala ugraditi niz odredaba kojima se naglašava načelo supsidijarnosti, odnosno nadležnost nacionalnih država u politikama protiv diskriminacije. Samim time se njezina rezolucija, koja je ionako neobvezujuća, pretvorila zapravo u popis želja i sugestija upućenih prema Europskoj komisiji i državama članicama.

Najsporniji dio rezolucije je ostao paragraf H (ii) kojim se od Europske komisije traži priprema prijedloga za priznavanje učinka istospolnih brakova sklopljenih u nekoj od država članica u odnosu na ostatak Europske unije. Takva formulacija sama po sebi ne definira nove obveze za države članice, ali otvara prostor za daljnje lobiranje radikalnih ljevičara koji žele preko europskih institucija mijenjati nacionalno zakonodavstvo. Tu su namjeru vrlo jasno artikulirali u raspravi zastupnici socijalističke skupine, koji su naveli hrvatski referendum o ustavnoj definiciji braka kao primjer homofobije protiv kojeg bi se EU trebala boriti.

Takvom su argumentacijom razotkrili prave ciljeve ljevice s rezolucijom Lunacek, a to nisu zaštita individualnih sloboda i dostojanstva svake ljudske osobe već zloupotreba Europskog parlamenta za promicanje rodne ideologije i promjene nacionalnog zakonodavstva. No, upravo se na primjeru hrvatskog referenduma vidi koliko je Lunacekova rezolucija bila pirova pobjeda za ljevicu. Naime, ustavnu definiciju braka kao životne zajednice žene i muškarca mogu eventualno promijeniti samo i isključivo hrvatski građani još jednim referendumom, a ne Europski parlament ili bilo koja druga europska institucija.

Ljevica nije stoga ostvarila svoj cilj Lunacekovom rezolucijom, ali je zloupotrebom Europskog parlamenta pridonijela potkopavanju povjerenja građana u svrsishodnost europskih institucija.

Davor Ivo Stier | Bitno.net