Nedavna pucnjava na Markovom trgu u kojoj je ranjen jedan pripadnik policije, izazvala je brojne rasprave u društvu: od toga je li u pitanju teroristički čin do samih društvenih i/ili obiteljskih uzroka koji su napadača naveli na to.

Pritom su se pojavili i glasovi koji su opravdavali dvadesetdvogodišnjeg Danijela Bezuka, koji je nakon napada počinio samoubojstvo, te ga čak nazivali i herojem koji se žrtvovao za viši cilj.

Na te se tvrdnje osvrnuo hrvatski grkokatolički svećenik Zoran Vladušić koji je na svom Facebook profilu objavio kratak, ali jasan status iz katoličke perspektive. Prenosimo ga u cijelosti:

Razumijem žaljenje za jednim mladim životom i razumijevanje za sve što ga je mučilo i slomilo. Pokoj mu vječni, a obitelj neka Gospod pohodi svojom utjehom. Ali, čovjeka koji je pucao u policajca – ni krivog ni dužnog – nazivati “herojem novog doba” uistinu je van svake pameti. Kao svećeniku, koji svakodnevno uprisutnjuje Kristovu žrtvu križa, također mi je nepojmljivo da se čin ovoga mladića naziva žrtvom.

Žrtva je za kršćanina dati život za drugoga, a nipošto (pokušati) oduzeti tuđi ili vlastiti život. Ponovno kažem, jedno je imati razumijevanja za nečiju slabost, a drugo pretvarati slabost u jakost i grijeh u krepost. Savjest treba formirati po Božjoj objavi i razumnoj etici, a ne po nekim svojim fiksnim idejama i idolima, bilo lijevim, bilo desnim.

Ne ubij! (Mt 5,21)

Cilj ne opravdava sredstvo (KKC 1753)

Jao onima koji zlo dobrom nazivaju, a dobro zlom, koji od tame svjetlost prave, a od svjetlosti tamu, koji gorko slatkim čine, a slatko gorkim! (Iz 5,20)

Razumijem žaljenje za jednim mladim životom i razumijevanje za sve što ga je mučilo i slomilo. Pokoj mu vječni, a…

Objavljuje Zoran VladusicČetvrtak, 15. listopada 2020.